Κόσμος

Ιρανός αντιφρονούντας μηνύει τη Nokia-Siemens

Κατηγορεί την εταιρία πως υποβοηθά το καθεστώς της Τεχεράνης, προσφέροντας συστήματα παρακολούθησης!

Ο Ισά Σαχαρκίζ κατέθεσε αγωγή στα αμερικανικά δικαστήρια κατά της γερμανο-φιλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, κατηγορώντας την πως βοηθά την πολιτική καταπίεση στο Ιράν. Στο κείμενο της μήνυσης που κατέθεσε ο Ιρανός δημοσιογράφος, τονίζεται πως η «ιρανική κυβέρνηση έχει καταπατήσει τα δικαιώματα του ανθρώπου με τη βοήθεια των κέντρων κατασκοπείας που της έχει προμηθεύσει η Nokia Siemens Networks».

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, η σύλληψη του Σαχαρκίζ κατέστη δυνατή «μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με το κινητό του μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009 στο Ιράν».

«Μετά την σύλληψή του, οι ιρανικές αρχές βασάνισαν τον Σαχαρκίζ και τον υπέβαλλαν και σε άλλες απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές. Την παρούσα στιγμή η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τα βασανιστήρια και τα οποία δεν ιάθηκαν διότι οι ιρανικές αρχές του αρνήθηκαν όποια ιατρική περίθαλψη», τονίζουν οι συνήγοροί του.

Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ στρέφεται ενάντια τόσο της κοινοπραξίας Nokia Siemens Networks, όσο και των μητρικών εταιρειών Nokia και Siemens AG.

Οι συνήγοροι ζητούν από την εταιρεία «να σταματήσει την παράνομη βοήθεια που προσφέρουν στα κέντρα παρακολούθησης της ιρανικής κυβέρνησης» και αξιώνει να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη για να επιτευχθεί η αποφυλάκιση του κρατουμένου.

Τον περασμένο Μάρτιο και η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί είχε κατηγορήσει τις δυτικές επιχειρήσεις ότι υποβοηθούν την καταπίεση από το ισλαμικό καθεστώς, και είχε κατονομάσει μάλιστα και τη Nokia Siemens. Η προμηθεύτρια εταιρεία είχε ανακοινώσει τότε πως το κέντρο ελέγχου που είχε πωλήσει το 2008 στο Ιράν δεν ήταν ικανό να παρακολουθεί τις ιντερνετικές συνδέσεις και επικοινωνίες των κινητών τηλεφώνων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ο αιώνας της ταπείνωσης για την Ευρώπη μπορεί να έχει ήδη αρχίσει – Η συμφωνία με τον Τραμπ και οι ομοιότητες της υποταγής της Κίνας στη Βρετανία
Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ για να πιέζει για μονομερείς συμφωνίες την Ευρώπη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ 1
Επιτυχημένη η τελική δοκιμή για την υψηλότερη γέφυρα του κόσμου στην Κίνα – Άντεξε 96 βαρέα φορτηγά
Τα εγκαίνια της εντυπωσιακής γέφυρας έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λιουτζί και Ανλόνγκ από 2 ώρες σε μόλις 2 λεπτά
Η εντυπωσιακή γέφυρα Huajiang Grand Canyon στην Κίνα
Σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων των ΗΠΑ που έκαναν κριτική στις αποφάσεις Τραμπ
Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν το ομοσπονδιακό Κογκρέσο ότι η απειρία της ηγεσίας που τοποθετήθηκε από τον κ. Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή επιπέδου συγκρίσιμου με εκείνο του τυφώνα Κατρίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ 5