Κόσμος

Ισημερινός: Δολοφόνησαν τη διευθύντρια της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας

Νεκρή βρέθηκε η διευθύντρια της μεγαλύτερης φυλακής του Ισημερινού, καθώς άγνωστοι της έστησαν ενέδρα στον δρόμο και τη δολοφόνησαν. Η Μαρία Δανιέλα Ικάσα Ισαβέλα ήταν η διευθύντρια του κέντρου κράτησης το οποίο μετατρέπεται συχνά σε θέατρο αιματηρών εξεγέρσεων εγκλείστων.

«Η διευθύντρια του κέντρου στέρησης της ελευθερίας αρρένων υπ’ αριθμόν 1 της Γουάγιας, η Μαρία Δανιέλα Ικάσα Ισαβέλα, απεβίωσε έπειτα από επίθεση ενόπλων στον δρόμο», ανέφερε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας του Ισημερινού, διευκρινίζοντας πως η διευθύντρια της φυλακής υπέκυψε στα τραύματά της καθώς διακομιζόταν σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία «βρίσκεται επιτόπου για να αρχίσει τις έρευνες που θα επιτρέψουν να εντοπιστούν» οι δράστες της δολοφονίας, συνέχισε η SNAI.

Άλλος ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας τραυματίστηκε, κατά την ίδια πηγή.

Η φυλακή Γουάγιας υπ’ αριθμόν 1 σπαράσσεται συχνά από συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών και αιματηρές εξεγέρσεις τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, πάνω από 460 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί μέσα στις φυλακές του Ισημερινού από το 2021.

Η διευθύντρια Ικάσα είναι η δεύτερη αξιωματούχος της SNAI που δολοφονείται εντός του τρέχοντος μήνα.

Την 3η Σεπτεμβρίου, δολοφονήθηκε ο Άλεξ Γκεβάρα, ο διευθυντής της φυλακής Σουκούμπιος 1, στην ομώνυμη επαρχία, την οποία διαρρέει ο Αμαζόνιος, ενώ δυο υφιστάμενοί του τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι έκαναν κόσκινο με σφαίρες το όχημα στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Και στα τέλη Αυγούστου, άλλοι δυο λειτουργοί της SNAI δολοφονήθηκαν καθώς πήγαιναν στην εργασία τους σε φυλακή της Γουαγιακίλ, μεγαλούπολης που συγκαταλέγεται στις περιοχές του Ισημερινού τις οποίες σαρώνει το κύμα βίας στη χώρα.

Ο Ισημερινός έχει κηρυχθεί από την αρχή της χρονιάς σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» με απόφαση του προέδρου του Ντανιέλ Νομπόα, εξαιτίας της δράσης συμμοριών που τη λυμαίνονται και συγκρούονται κυρίως για τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Η χώρα κατέγραψε το 2023 δείκτη ανθρωποκτονιών-ρεκόρ, που έφθασε τις 47 ανά 100.000, ενώ δεν ξεπερνούσε τις έξι ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2018. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως πως οι δολοφονίες μειώθηκαν το τρέχον έτος, χάρη στα μέτρα που επέβαλε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ