Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισόβια σε πιλότους F-16 και πολίτες για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ισόβια σε πιλότους F-16 και πολίτες για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Σχεδόν 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατηγοί, πιλότοι και πολίτες, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον άλλοτε σύμμαχό του, Φετουάχ Γκιουλέν (ανάμεσα στους κατηγορούμενους) ότι όχι μόνο ήθελε να τον ρίξει από την εξουσία αλλά και να τον σκοτώσει.

Οι σχεδόν 500 που δικάζονται, κατηγορούνται διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, που ξεκίνησε από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Το μοιραίο βράδυ της 15ης Ιουλίου, περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.

Σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν, μετέδωσαν το πρακτορείο Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν.  

Σε τέσσερις κατηγορούμενους ως επικεφαλής του δικτύου, τους επονομαζόμενους «πολιτικούς ιμάμηδες» λόγω των σχέσεών τους με το δίκτυο του Γκιουλέν, επιβλήθηκαν στον καθέναν 79 ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, φόνου και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε το Anadolu.

Πιλότοι πολεμικών αεροπλάνων F-16 είναι επίσης μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που μπορούν να επιβάλουν τα τουρκικά δικαστήρια καθώς οι καταδικασθέντες δεν έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Ο τότε στρατιωτικός διοικητής και νυν υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλοι διοικητές είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι για ώρες στη βάση τη νύκτα του πραξικοπήματος

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Ο 79χρονος Γκιουλέν, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Οι υποθέσεις τους διαχωρίσθηκαν από την κύρια δίκη, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις