Κόσμος

Ισπανία: Σε lockdown 33.000 άνθρωποι λόγω του ηφαιστείου και των τοξικών αερίων

Εντολή να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, έλαβαν 33.000 κάτοικοι της ισπανικής νήσου Λα Πάλμα, στα Κανάρια, λόγω των τοξικών αερίων που εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα.

Το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του αρχιπελάγους έδωσε εντολή για “lockdown του πληθυσμού (στις κοινότητες) Λος Γιάνος ντε Αριντάνε, Ελ Πάσο και Ταθακόρτε λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς ποιότητας του αέρα εξαιτίας του διοξειδίου του θείου” που εκλύεται από το ηφαίστειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Περίπου 33.000 άνθρωποι κατοικούν στις τρεις αυτές κοινότητες, ήτοι το 38% του συνολικού πληθυσμού της Λα Πάλμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

“Κλείστε τις πόρτες, τα παράθυρα, τα παραθυρόφυλλα, οποιαδήποτε είσοδο αέρα από έξω. Μείνετε σπίτι, ει δυνατόν, στα δωμάτια που είναι τα πιο εσωτερικά” της κατοικίας, συνέστησε επίσης η περιφερειακή κυβέρνηση.

“Σβήστε τα κλιματιστικά και την θέρμανση”, εισηγήθηκε επίσης, ζητώντας μάλιστα “για μεγαλύτερη ασφάλεια την τοποθέτηση ταινίας στα κουφώματα των θυρών και των παραθύρων”.

“Αν είσαστε έξω, να γνωρίζετε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ένα ασφαλές μέρος και απομονωθείτε στο πρώτο κτίριο που θα βρείτε”, πρόσθεσαν επίσης οι αρχές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, η οποία άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη εδώ και 50 χρόνια που σημειώνεται στο μικρό αυτό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Από αυτήν δεν έχουν προκληθεί θύματα, αλλά τεράστιες ζημιές και η απομάκρυνση συνολικά περισσότερων από 7.000 ανθρώπων από τις οικίες τους, κάποιοι από τους οποίους έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους από τη λάβα.

Πρόκειται για την πιο μακρά έκρηξη που έχει αντιμετωπίσει η Λα Πάλμα και η τρίτη σε έναν αιώνα, έπειτα από αυτές του ηφαιστείου Σαν Χουάν το 1949 και του Τενεγκία το 1971.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εύθραυστη η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ: Ο Τραμπ επιμένει πως κατέστρεψε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – Νέες απειλές Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Για fake news κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος CNN και New York Times
Ντόναλντ Τραμπ 3
CNN: Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν κατέστρεψαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – «Άθικτο το ουράνιο»
Οι πρώτες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα Τραμπ περί ολικής καταστροφής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ 18