Κόσμος

Ισραήλ: “Μπλόκο” στους άνδρες κάτω των 50 ετών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους άνδρες μικρότερους των 50 ετών την πρόσβαση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σήμερα για τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, καθώς η ένταση γύρω από την πλατεία των Τεμενών παραμένει τεταμένη.

«Η είσοδος στην παλιά πόλη και το Όρος του Ναού (η πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους) επιτρέπεται στους άνδρες άνω των 50 ετών. Δεκτές θα γίνονται οι γυναίκες όλων των ηλικιών», επεσήμανε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν από την Κυριακή την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλου στις εισόδους της πλατείας μετά τη φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών κοντά στο σημείο αυτό.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να μην πηγαίνουν πλέον να προσεύχονται στην πλατεία των Τεμενών και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσεύχονται από την Κυριακή στην παλιά πόλη. Σχεδόν καθημερινές είναι οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Καθώς πλησίαζε η προσευχή της Παρασκευής τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ίσως αποσύρει τους ανιχνευτές μετάλλων ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Όμως έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και το συμβούλιο ασφαλείας, ο Νετανιάχου τελικά αποφάσισε να τους διατηρήσει.

Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε σήμερα ότι το συμβούλιο ασφαλείας «έδωσε άδεια στην αστυνομία να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στους ιερούς τόπους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη».

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους σιωπηλούς κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
3
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2