Κόσμος

Ιταλία: Άγαλμα αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή ανακαλύφθηκε στην Αππία Οδό

Οι εργασίες επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό (Appia Antica), τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της αρχαίας Ρώμης, επιφύλασσαν μια μοναδική έκπληξη, καθώς ανακαλύφθηκε άγαλμα ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, του ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, σε φυσικό μέγεθος.

Το πρόσωπο του αγάλματος αναδύθηκε πρώτο, την ώρα που μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Όπως ήταν φυσικό, η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες επενέβη άμεσα, για να αποκαλυφθεί αυτό που «έκρυβε» ο δρόμος της Ρώμης.

«Αυτό το πρόσωπο εμφανίστηκε και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένας χαρακτήρας ντυμένος σαν τον Ηρακλή», είπε στο Reuters η Φραντσέσκα Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο Appia Antica. Ειδικότερα, το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μια μορφή σαν του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο σήμα κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της καταπράσινης περιοχής Appia Antica.

agalma rome hercules r

Αυτό εμφανίζει ρυτίδες στο μέτωπο που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 έως το 251 μ.Χ., είπε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή.

Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την τυχαία ανακάλυψή του, αυτή τη στιγμή καθαρίζεται και αποκαθίσταται.

agalma rome hercules r

Το Reuters είδε το άγαλμα ενώ ήταν αποθηκευμένο σε αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού που τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη. Μόλις επισκευαστεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ποιος ήταν ο αυτοκράτος Δέκιος της Ρώμης

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη – πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας – και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών.

Όσον αφορά την αρχαία ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών θησαυρών δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, επειδή τα υπόγεια νερά καθιστούσαν αδύνατο να σκάψουν αρκετά βαθιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6