Κόσμος

Ιταλία: Άνοιξε “ορέξεις” η Καταλονία – Δημοψήφισμα σε Λομβαρδία και Βενέτο για περισσότερη αυτονομία

“Ορέξεις” φαίνεται ότι έχει ανοίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Το παράδειγμά της φαίνεται να θέλουν να μιμηθούν η Λομβαρδία και το Βενέτο στην Ιταλία, που οργανώνουν δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία.

Πρόκειται για δυο σημαντικές περιοχές στην Ιταλία, καθώς η μια έχει πρωτεύουσα την Βενετία και η άλλη το Μιλάνο.

Η διεξαγωγή τους είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου, και διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Οι περιφερειάρχες ανήκουν στην ακροδεξιά “Λέγκα του Βορρά”, της οποίας και ήταν ιδέα η όλη διαδικασία.

Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.

Το εν λόγω δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους. Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών.

Υπέρ τάσσονται η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου.

“Εμφύλιος” στους ακροδεξιούς

Και μέσα στην ακροδεξιά παράταξη πάντως ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στα “Αδέλφια της Ιταλίας” και της Λέγκας.

Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική και είπε ξεκάθαρα ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες». Πρόσθεσε πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί, σε πανιταλικό επίπεδο, η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Συμμαχία η οποία, όμως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

“Ανταρσία” στην κεντροαριστερά από τον Δήμαρχο του Μιλάνου

Όσο για την κεντροαριστερά, η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι άκρως δαπανηρή.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, όμως, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με την κεντροαριστερά, δηλώνει ανοικτά ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία. Κάτι που μπορεί να θεωρηθεί… πολιτικά σκόπιμο, καθώς στοχεύει στην καρέκλα του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας.

“Τριγμοί” και στα Πέντε Αστέρια

Τέλος, διαφωνίες και τριγμοί υπάρχουν και μέσα στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Στο συμβούλιο της περιφέρειας Λομβαρδία, η ψήφος του υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ήταν καθοριστική, για να μπορέσει όντως να οργανωθεί.

Οι «πεντάστεροι» υπογραμμίζουν ότι περιόρισαν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις. Παράλληλα λένε ότι επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Αλλά ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, είναι σαφώς δυσαρεστημένο. Διότι θεωρεί, κυρίως, ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας ακόμη πιο απομονωμένους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4