Κόσμος

Ιταλία: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος Ματαρέλα

Το θρίλερ στην Ιταλία καλά κρατεί, καθώς ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τη χώρα να βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση. 

Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε την παραίτηση αυτή και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για να προβεί σε ανακοινώσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης στη Γερουσία της Δημοκρατίας», τονίζεται σε ανακοίνωση από την προεδρία της Ιταλίας. 

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Ντράγκι: Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας στην κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον

Να σημειωθεί ότι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης που υπάρχει η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού τονίζει τα εξής:

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή”.

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Η Χαμάς ένιωσε το σπαθί στο λαιμό της και συμφώνησε στην εκεχειρία – Αν σταματούσα νωρίτερα θα πεθαίναμε μέσα σε πυρηνική σκόνη
Η εκεχειρία δεν δίνει την άδεια στη Χαμάς να μας απειλεί, υπάρχει και θα είναι πολύ το βαρύ τίμημα αν μας επιτεθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.