Κόσμος

Ιταλία: Η Βουλή ενέκρινε ιστορικό νόμο για τη σεξουαλική βία – «Δεν υπάρχει συναίνεση αν δεν είναι ελεύθερη και επίκαιρη»

«Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη πραγματοποιείται χωρίς να υπάρχει ελεύθερη και επίκαιρη συναίνεση του εμπλεκόμενου ατόμου, συνιστά αδίκημα σεξουαλικής βίας», αναφέρεται στον σχετικό νόμο

Ακόμα ένα βήμα «μπροστά» κάνει η Βουλή της Ρώμης, η οποία ενέκρινε σήμερα (19/11/2025) νόμο βάσει του οποίου, «αν δεν υπάρχει ελεύθερη και επίκαιρη συναίνεση από μέρος των γυναικών, πρόκειται για σεξουαλική βία». Ο νόμος εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας και αναμένεται τώρα το οριστικό «πράσινο φως» από την Γερουσία, το οποίο θεωρείται δεδομένο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζουν πολλές βουλεύτριες της Ιταλίας, δεν θα μπορεί πλέον να υπάρξει οποιαδήποτε επίκληση ενδεχόμενης προηγούμενης συναίνεσης των γυναικών που είναι θύματα σεξουαλικής βίας.

Η Ιταλία, με τον συγκεκριμένο νόμο, ευθυγραμμίζεται με όσα προβλέπονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τις περασμένες ημέρες, η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι και η Γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν αποφάσισαν την υιοθέτηση κοινής γραμμής υπέρ της προστασίας των γυναικών.

«Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη πραγματοποιείται χωρίς να υπάρχει ελεύθερη και επίκαιρη συναίνεση του εμπλεκόμενου ατόμου, συνιστά αδίκημα σεξουαλικής βίας», αναφέρεται στον σχετικό νόμο.

«Σήμερα γράψαμε μια καλή σελίδα κοινοβουλευτικής πρακτικής, διότι αποφασίσαμε να αφήσουμε να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν. Με την μεταρρύθμιση αυτή θέλουμε να απαλείψουμε την όποια σύγχυση, από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, το οποίο προκαλεί κοινωνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία ερμηνευτική ασάφεια», δήλωσε η βουλευτής Καρολίνα Βάρκι, από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι.

«Σήμερα λέμε “φτάνει”. Φτάνει με τις δικαστικές αποφάσεις για περιπτώσεις βιασμού, στις οποίες ο κατηγορούμενος αθωώνεται επειδή η γυναίκα “έπρεπε να γνωρίζει τι ακριβώς την περίμενε”. Οι οποίες στηρίζονται στην λογική ότι, επειδή το θύμα στο παρελθόν είχε στενές επαφές με τον κατηγορούμενο, “έπρεπε να φανταστεί τις πιθανές εξελίξεις”», δήλωσε η κεντροαριστερή βουλευτής και πρώην πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, η πρώτη που υπέγραψε την σχετική πρόταση νόμου.

«Υπάρχει ο φόβος, ο οποίος δεν είναι συναίνεση. Υπάρχει η αδυναμία να αντιδράσεις, η προσωρινή ανικανότητα να αντιληφθείς τι συμβαίνει. Η συναίνεση, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», πρόσθεσε η Μπολντρίνι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ανάρτηση στην οποία αυτοαποκαλείται «προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας»
Η ανάρτηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο
Ντόναλντ Τραμπ 9
Ο τραγικός θάνατος της 23χρονης Ρουμπίνα που διαδήλωνε στο Ιράν - Την πυροβόλησαν στο κεφάλι και δεν επέτρεψαν την ταφή της
Η νεαρή γυναίκα, κουρδικής καταγωγής και με καταγωγή από τη Μαριβάν, πυροβολήθηκε πισώπλατα από κοντινή απόσταση, με τη σφαίρα να τη χτυπά στο κεφάλι
Η Ρουμπίνα Αμινιάν 13
Χάος στο Ιράν με 500 νεκρούς και διαδικτυακό «μπλακ άουτ» – Νέο μήνυμα Τραμπ: «Εξετάζουμε δυνατές επιλογές»
«Οι ιρανοί ηγέτες τηλεφώνησαν» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται σε προετοιμασία συνάντηση (...) Θέλουν να διαπραγματευτούν»
Καπνός από φωτιά σε τζαμί της Τεχεράνης, μπροστά από πλήθος συγκεντρωμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
39