Κόσμος

Ιταλία: Τα υπόγεια ύδατα εμποδίζουν την ανασκαφή στο πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού

Δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία που προσπαθούν να φέρουν στο φως το πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού, του μεγαλύτερου δρόμου στην αρχαία Ρώμη, επειδή τα υπόγεια ύδατα καθιστούν αδύνατη την ανασκαφή σε μεγάλο βάθος.

Ο Άππιος Κλαύδιος Καίκος ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. την κατασκευή της «βασίλισσας όλων των οδών» (regina viarum), η οποία συνέδεε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι (αρχ. Βρινδήσιον) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το «πρώτο χιλιόμετρο» της Αππίας Οδού εκτιμάται πως βρίσκεται περίπου οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, δίπλα στα αρχαία Λουτρά του Καρακάλλα. Ωστόσο, η πολύμηνη προσπάθεια των αρχαιολόγων να το φέρουν στο φως αναμένεται να εγκαταλειφθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι ανασκαφές έφθασαν σε βάθος έξι μέτρων αλλά «υπόγεια ύδατα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Ρικάρντο Σαντάντζελι Βαλεντσάνι.

Appian Way

Appian Way

Appian Way

Πάντως, η ανασκαφή δεν θεωρείται αποτυχημένη αφού έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα: μεταξύ αυτών ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα και ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκε στο παπικό νομισματοκοπείο (690-730 μ.Χ.).

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12