Κόσμος

“Καμπανάκι” από ΔΝΤ σε Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να υποκινήσουν αντίμετρα από τις άλλες χώρες και να βλάψουν τελικά την αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ, σε μια έκθεσή του για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνει ότι μολονότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή φέτος αλλά και το 2019, τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για τις δαπάνες και τους φόρους θα μπορούσαν να την θέσουν σε κίνδυνο μετά το 2020.

Ο Τραμπ έχει εξοργίσει τους συμμάχους του με τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθεί και με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τα μέτρα αυτά (…) είναι πιθανόν να στρέψουν τον πλανήτη μακριά από ένα ανοιχτό, δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, με αντίθετα αποτελέσματα τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και των εμπορικών εταίρων τους” αναφέρεται στην έκθεση.

“Καμπανάκι” για φαύλο κύκλο αντίμετρων

Το ΔΝΤ προειδοποιεί εξάλλου ότι ένας φαύλος κύκλος αντίμετρων θα είχε συνέπειες για τις εθνικές και τις διεθνείς επενδύσεις, θα μπορούσε να διακόψει τις παγκόσμιες και τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσει το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το Ταμείο στην ανάλυσή του προβλέπει επίσης ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το 2019 για την αμερικανική οικονομία η οποία επωφελείται από τις περικοπές στους φόρους και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως και η Fed, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2020. Σημείωσε ότι οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών σε μια περίοδο που η οικονομία παρουσίαζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη και η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα “αυξάνει το εύρος και το μέγεθος μελλοντικών κινδύνων”, όπως για παράδειγμα το υψηλότερο δημόσιο χρέος και την πιθανότητα μιας ύφεσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η γαλλική Βουλή «φρέναρε» τον φόρο Ζικμάν για τους πλούσιους με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ – Οργισμένη η αριστερή αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί εξαρτάται από τη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» μίας ενδεχόμενης πρότασης μομφής
Βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς ψηφίζουν για το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026
Ο πρώην σύζυγος της Στεφανί του Μονακό μιλά για «στημένο» ροζ σκάνδαλο – «Μου έριξαν ουσίες στο ποτό και με φωτογράφισαν με γυμνό μοντέλο»
«Για μένα, ήταν σημαντικό η δικαιοσύνη να πει: ναι, έπεσες σε παγίδα. Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι ο πατέρας τους ήταν απλώς ο άντρας που απάτησε τη μητέρα τους»
Ο Ντανιέλ Ντικριέ και η Στεφανί του Μονακό
Νικολά Σαρκοζί: Στις 10 Νοεμβρίου θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην προέδρου της Γαλλίας
Το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, κρίνοντας τον ένοχο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2007
Νικολά Σαρκοζί