Σάββατο, 21 Σεπτ.
21oC Αθήνα

“Καμπανάκι” από Στίβεν Χόκινγκ! “Κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος από τη στάση μας για το χρήμα και τον πλούτο”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας εμφανίζεται ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Με δοκίμιό του στον βρετανικό Guardian, προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο είδος θα χαθεί, εάν συνεχιστεί η στάση των ανθρώπων σχετικά με τα χρήματα και τον πλούτο, η οποία και συνετέλεσε στο Brexit.

“Η νοοτροπία μας απέναντι στον πλούτο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Brexit. Χρειάζεται να σκεφτούμε ξανά”. Αυτός είναι ο τίτλος του δοκιμίου που υοπγράφει στον Guardian ο θρυλικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος συνδέει το κυνήγι του πλούτου με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα.

Επιχείρηση… αναθεώρηση

Ο Χόκινγκ καλεί τη Βρετανία να αναθεώρησει την αξία του χρήματος και του πλούτου μετά το Brexit ώστε να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον, ενώ παράλληλα εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχεί η σύγχρονη κοινωνία τα υλικά αγαθά.

Όσο για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος; Αυτές εκτιμά πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην επιστημονική έρευνα, αφού όπως τονίζει, το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις για έρευνες σε μαθητές με προβλήματα αναπηρίας.

Στίβεν Χόκινγκ: “Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου”

“Έχω μιλήσει στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα επηρέασουν αρνητικά τις επιχορηγήσεις σε μαθητές με αναπηρία. Αυτή η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου, αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό“, τονίζει χαρακτηριστικά ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός στο δοκίμιό του.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως τα χρήματα μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει, ενώ ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία, κατέστησε σαφές πως για εκείνον τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο για να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει και πως ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τους κατόχους του πλούτου που τον στήριζαν οικονομικά.

“Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την αξία του καθαρού πλούτου. Είναι η γνώση πιο σημαντική από τα χρήματα; Μπορεί να έχουμε πραγματικά κάτι δικό μας, ή είμαστε απλά παροδικοί θεματοφύλακες;“, διερωτάται.

Ο Χόκινγκ ακόμη προτρέπει την Βρετανία να αλλάξει τη γενική στάση της απέναντι στα χρήματα και κάνει λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα.

“Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου. Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε“, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για να καταλήξει: “Εάν αποτύχουμε, τότε οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, που δεν κυριαρχούν μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, το πνεύμα του να μην μοιραζόμαστε, η αποτυχία να διαιρέσουμε τον πλούτο πιο δίκαια, τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων, οι δυνάμεις αυτές λοιπόν, θα ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας“.

Πηγή: theguardian.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε