Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Καναδάς: Ειδικός φόρος μόνο για τους ανεμβολίαστους

Καναδάς: Ειδικός φόρος μόνο για τους ανεμβολίαστους

Μία ειδική εισφορά αναμένεται να πληρώσουν οι πολίτες του Καναδάς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το Κεμπέκ θα θεσπίσει αυτό το ειδικό «τέλος υγείας» σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Ωστόσο, ακόμα ο φόρος είναι υπό συζήτηση. Σύμφωνα με τον επαρχιακό πρωθυπουργό του Καναδά Φρανσουά Λεγκό, το 10% των κατοίκων του Κεμπέκ που δεν έχει λάβει ως σήμερα καμία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν πρέπει να «βλάπτει» το 90%, που έχει εμβολιαστεί.

«Δεν επαφίεται να πληρώσουν γι’ αυτό σε όλους τους πολίτες του Κεμπέκ», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μιλώντας περί «οικονομικού βάρους για όλους» τους κατοίκους της επαρχίας.

Ο Λεγκό εξήγησε ότι μολονότι οι ενήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν αποτελούν παρά το 10% του πληθυσμού, αποτελούν το 50% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), στοιχείο «σοκαριστικό», κατ’ αυτόν.

Η ειδική εισφορά δεν θα αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

«Κατανοώ και νιώθω κι εγώ μεγάλη δυσαρέσκεια για την ανεμβολίαστη μειονότητα η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, πλημμυρίζει τα νοσοκομεία μας», είπε.

Πριν από μερικές ημέρες οι αρχές του Κεμπέκ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους.

Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, η πίεση στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί γίνεται ολοένα μεγαλύτερη.

Όμως το Κεμπέκ, που επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κύματος των μολύνσεων που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον, είναι ανάμεσα στις πρώτες περιοχές του κόσμου που σχεδιάζει να επιβάλλει ειδική εισφορά σε όσους αρνούνται τα εμβόλια.

Στην επαρχία 8 εκατ. κατοίκων, τα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν χρονίζουσα έλλειψη προσωπικού, έχουν υποστεί κορεσμό. Στις ΜΕΘ τους νοσηλεύονται 255 άνθρωποι.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κεμπέκ, καταγγέλλοντας πως «διχάζει» τους πολίτες της επαρχίας ή ότι ξεχνά «εντελώς» ευάλωτους ανθρώπους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά εξάλλου μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Χθες ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας της Βόρειας Αμερικής ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.970 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην επικράτεια, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.612.250, ενώ οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κοντεύουν τους 31.000 (είναι 30.946 επακριβώς), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις