Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Καπιτώλιο: Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή για την εισβολή και τα αιματηρά επεισόδια

Καπιτώλιο: Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή για την εισβολή και τα αιματηρά επεισόδια

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες, Τετάρτη, για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει την αιματηρή εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός Ρεπουμπλικάνων δεν υπάκουσαν στις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος για να την εμποδίσουν.

Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ψήφιση ενός διακομματικού νομοσχεδίου συγκρότησης της επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ξέσπασμα της βίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, με ψήφους 252-175 ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής, που θα συγκροτηθεί στο πρότυπο της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Το νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί τώρα στη Γερουσία, όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Ο συμπαγής αριθμός των 35 Ρεπουμπλικάνων από το σύνολο των 211 στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισαν για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης επιτροπής, σηματοδοτεί μερικά ρήγματα στη συνολική γραμμή άμυνας του κόμματος για τον Τραμπ στην αναφερόμενη κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε ότι ο Μάκαρθι «πήρε αυτό που ζήτησε» σε ένα συμβιβασμό για τη δομή της επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση της έρευνας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο Τραμπ δεν θέλει την επιτροπή αυτή».

Ο Μακάρθι είναι ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις