Κόσμος

Κατηγορεί τη Δύση για νοθεία ο Καρζάι

Κατηγορίες κατά της διεθνούς κοινότητας πως οργάνωσαν μαζική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2009 εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο Καρζάι επανεξελέγη μετά την αποχώρηση του αντιπάλου του στο δεύτερο γύρο των εκλογών και αφότου η διεθνής κοινότητα είχε καταγγείλει μαζική νοθεία υπέρ του απερχόμενου προέδρου.

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε νοθεία στη διάρκεια των προεδρικών και των περιφερειακών εκλογών, μαζική νοθεία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά δεν έγινε από τους Αφγανούς, οι ξένοι είναι αυτοί που την οργάνωσαν», τόνισε ο Καρζάι κατά τη συνάντησή του με μέλη της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι είναι πειθήνιο όργανο του Καρζάι.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, το γραφείο του αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ (τότε ήταν ο Αμερικανός Πίτερ Γκαλμπρέιθ) και το γραφείο του γάλλου στρατηγού Φιλίπ Μοριγιόν, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της Ε.Ε. στις εκλογές, ήταν η εστία αυτής της νοθείας», κατήγγειλε ο Αφγανός πρόεδρος, που αναφέρθηκε και σε κάποιες πρεσβείες, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ παύθηκε από τον ΟΗΕ αφότου κατηγόρησε τον υψηλότερό του ιεραρχικά Νορβηγό Κάι Έιντε, τότε ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ότι συγκάλυψε τη μαζική νοθεία υπέρ του Καρζάι. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Φιλίπ Μοριγιόν επικεφαλής, ήταν η πρώτη που κατήγγειλε, ένα μήνα μετά τις εκλογές, τη νοθεία διαπιστώθηκε στο ένα τέταρτο των ψηφοδελτίων.

Η Γαλλία εξέφρασε την έκπληξή της για τις κατηγορίες του Αφγανού προέδρου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, οι δηλώσεις Καρζάι «απέχουν από αυτές που έκανε πέρυσι, κυρίως κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του στις 19 Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις αυτές μας φαίνεται ότι στερούνται βάσης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντίγραφο της «Ιλιάδας» του Ομήρου, στο στομάχι μιας μούμιας
Η ανακάλυψη του παπύρου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο έχει βρεθεί σε περιβάλλον ταρίχευσης, το κείμενο της «Ιλιάδας» ανήκει στο Β΄ βιβλίο του επικού ποιήματος
Μούμιες
Μεξικό: Λάτρης του Χίλτερ ο δράστης που σκότωσε μία Καναδή τουρίστρια και αυτοκτόνησε – AI εικόνα του με τους δράστες της σφαγής στο Κολουμπάιν
Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα (20.04.2026) στις στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν, ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο της σφαγής στο λύκειο Κολουμπάιν και με τα γενέθλια του Χίτλερ
Πυροβολισμοί στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν στο Μεξικό