Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κολομβία: Βραβευμένη δημοσιογράφος κατηγορεί το κράτος για βιασμό και βασανιστήρια

Κολομβία: Βραβευμένη δημοσιογράφος κατηγορεί το κράτος για βιασμό και βασανιστήρια
YouTube

Στην Κολομβία η δημοσιογράφος Τζινέτ Μπεντόγια Λίμα, που έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο της UNESCO για την ελευθερία του Τύπου, προχωρά σε καταγγελίες – σεισμό!

Η βραβευμένη δημοσιογράφος κατηγορεί το κράτος στην Κολομβία για την απαγωγή, τον βιασμό και τον βασανισμό της πριν από 20 και πλέον χρόνια και τον κατατρεγμό της έκτοτε.

Η δημοσιογράφος Τζινέτ Μπεντόγια Λίμα, που έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο της UNESCO για την ελευθερία του Τύπου, κατέθεσε ενώπιον του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ζωή μου καταστράφηκε, με σκότωσαν το πρωί της 25ης Μαΐου (2000)», αλλά «βρήκα το κουράγιο να καταφύγω στη δημοσιογραφία, το οξυγόνο μου για να μπορέσω να προχωρήσω», είπε η Μπεντόγια κατά τη διάρκεια ψηφιακής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των μελών του δικαστηρίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), το οποίο έχει έδρα το Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα.

Η Τζινέτ Μπεντόγια Λίμα, νεαρή ρεπόρτερ της εφημερίδας El Espectador τότε, είχε απαχθεί από παραστρατιωτικούς μπροστά στη φυλακή Λα Μοδέλο, στην πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Βιάστηκε και βασανίστηκε για 16 ώρες, προτού οι απαγωγείς της την πετάξουν στην άκρη ενός δρόμου.

Έκανε έρευνα για δίκτυο διακίνησης όπλων στη φυλακή όταν απήχθη, με τη συνέργεια κρατικών λειτουργών, ειδικά ενός στρατηγού της αστυνομίας «με επιρροή», σύμφωνα με την κατάθεσή της.

Κολομβία: Κράτος – τρομοκράτης

Οι παραστρατιωτικοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για την επίθεση σε βάρος της, ανήκαν στα ακροδεξιά τάγματα που πολεμούσαν εναντίον των αριστερών ανταρτών στην Κολομβία ωσότου επισήμως αφοπλίστηκαν και διαλύθηκαν το 2006.

Η ακροαματική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν είναι γνωστό πότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία.

Η Τζινέτ Μπεντόγια Λίμα τόνισε ότι είναι στόχος εδώ και πάνω από 20 χρόνια «κατατρεγμού, εκφοβισμού, συνεχών απειλών» για να μη χυθεί φως στην υπόθεση.

Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ιδίας και της μητέρας της, καθώς και να κλείσει η φυλακή Μοδέλο, γι’ αυτήν «το γραφείο σύνδεσης όλων των εγκληματιών της εποχής» και «σύμβολο ατιμωρησίας».

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτόνομος βραχίονας του ΟΑΚ, διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσης της Μπεντόγια στο δικαστήριο το 2019, εκτιμώντας ότι το κράτος της Κολομβίας δεν ακολούθησε τις προτροπές της να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα, να λάβει μέτρα προστασίας και πρόληψης, καθώς και να αποζημιώσει το θύμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κράτος γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει η δημοσιογράφος, αλλά δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της.

Αντιδρώντας σε αυτή που χαρακτήρισε «έλλειψη αντικειμενικότητας» από πλευράς των δικαστών, ο εκπρόσωπος του κολομβιανού κράτους, ο Καμίλο Γκόμες, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ακροαματική διαδικασία και να ζητήσει εξαίρεση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση της Μπεντόγια χαρακτηρίζεται εμβληματική της σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται για σχεδόν 60 χρόνια στην Κολομβία.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι τελεσίδικες, χωρίς να υπάρχει περιθώριο να ασκηθεί έφεση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις