Κόσμος

Κορονοϊός – Ευρώπη: Φόβοι ότι θα γίνει το επίκεντρο του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται καθημερινά, πλέον, σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχει προκύψει από μια σειρά αιτιών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ερευνά και να αναλύει όλους αυτούς τους λόγους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, οφείλεται στον σκεπτικισμό που υπάρχει ακόμη για τα εμβόλια, η αλλαγή του καιρού και η έλευση του χειμώνα που φέρνει τους ανθρώπους στους εσωτερικούς χώρους, η χαλάρωση του κόσμου ως προς τη χρήση της μάσκας αλλά και η εξασθένηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, πέντε μήνες μετά την πρώτη δόση.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επικρατεί στη διασπορά της νόσου, προκαλούν τα νέα σχόλια του επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ο οποίος σημειώνει ότι η νέα κατάσταση είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ βλέπει την Ευρώπη ως το επίκεντρο μιας νέας πανδημικής κρίσης.

Παράλληλα, επιδημιολόγοι φοβούνται ότι το τέταρτο κύμα θα μπορούσε να φτάσει στη Δυτική Ευρώπη από την Ανατολική, δεδομένου ότι εκεί ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλός και τα ποσοστά νέων μολύνσεων υψηλά.

Ολλανδία: Ένα θετικό παράδειγμα που τελικά κατέρρευσε

Αν και πριν από ένα μήνα η ολλανδική κυβέρνηση ήρε όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό, το βράδυ της Παρασκευής (5.11.2021) ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε έκανε στροφή στην πρότερη κατάσταση, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Έτσι από το Σάββατο η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική ξανά, ενώ η είσοδος σε μουσεία, εστιατόρια και χώρους εργασίας γίνεται με υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ίασης ή αρνητικού τεστ. Η ολλανδική κυβέρνηση καλεί εκ νέου τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, μολονότι το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 84% των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πάντως έκκληση για τρίτη δόση εμβολιασμού. Προς το παρόν προτείνεται για άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία

Η Τσεχία πλήττεται αυτή την περίοδο έντονα από τον κορονοϊό, με τα κρούσματα να γνωρίζουν ραγδαία αύξηση από τέλη Οκτωβρίου. Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Τσεχίας απέτυχε να επιβάλει αυστηρά μέτρα προστασίας ήδη από τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Λιγότερο από το 60% των Τσέχων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται ικανοποιητικό σε σχέση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του κορονοϊού πάντως βρίσκονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στη Ρουμανία το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 37% – το ήμισυ δηλαδή σχεδόν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μάλιστα το Εθνικό Ινστιτούτο Εμβολιασμού υπολόγισε πρόσφατα ότι ένας Ρουμάνος πεθαίνει από κορονοϊό κάθε πέντε λεπτά. Η Ρουμανία έτσι κατέχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο. Ειδικοί συγκρίνουν τώρα την κατάσταση στο Βουκουρέστι με την ιταλική Λομβαρδία στην αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα πάντως, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ είναι η Βουλγαρία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο το ένα τέταρτο των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένο, με έντονο το μείγμα δυσπιστίας, σκεπτικισμού αλλά και δεισιδαιμονίας μεταξύ εκείνων που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Γαλλία και Γερμανία

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, ενώ αναμένεται την Τρίτη διάγγελμα του προέδρου Μακρόν για την κατάσταση της πανδημίας. Αναμένεται να παραταθεί η επίδειξη του «διαβατηρίου» κατά του κορονοϊού σε όλους τους δημόσιους χώρους μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η Γαλλία είχε μάλιστα λάβει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και την αστυνομία, ήδη από το φθινόπωρο, αυξάνοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο 88% του ενήλικου πληθυσμού. Οι γιατροί συνιστούν επιτάχυνση της τρίτης δόσης εμβολιασμού, η οποία προς το παρόν ισχύει μόνο για τους 65 ετών και άνω.

«Το τέταρτο κύμα είναι εδώ με πλήρη ένταση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Υγείας Γενς Σπαν την Παρασκευή, δείχνοντας ως υπεύθυνους γι αυτό όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Στο τέλος της εβδομάδας το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικοί περιγράφουν τον κίνδυνο μόλυνσης των μη εμβολιασμένων ατόμων ως «πολύ υψηλό». Η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας είναι το δυσανάλογα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού: Μόνο το 67% των ενηλίκων Γερμανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πολύ λιγότεροι σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία. Ο σκεπτικισμός απέναντι στον εμβολιασμό αλλά και η αντίσταση απέναντι στη λήψη μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο.

Πηγή: DW

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Σοκάρει Έλληνας του Τέξας για τις φονικές πλημμύρες: «Μία συμμαθήτρια των παιδιών μου βρέθηκε πνιγμένη και μία άλλη αγνοείται» - Ξεπερνούν τους 68 οι νεκροί
Πάνω από 68 νεκροί, εκ των οποίων 21 παιδιά, ο νεότερος τραγικός απολογισμός από τις βιβλικές καταστροφές στο Τέξας - 24 παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Τέξας
10
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10