Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Ξύπνησε» η Σουηδία – Αυστηρότερα μέτρα και «απειλή» για lockdown

Σουηδία Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης για εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και ιδιωτικές συναθροίσεις και είπε ότι είναι έτοιμη να κλείσει επιχειρήσεις, αν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 08.01.2021, το Κοινοβούλιο στην Σουηδία ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

“Σήμερα η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά είναι έτοιμη να λάβει και μια τέτοια απόφαση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων”, είπε.

Οι αλλαγές στην Σουηδία

Από μεθαύριο, Κυριακή, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις

Η Σουηδία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 7.187 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και 171 νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 9.433, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από εκείνον των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών αλλά χαμηλότερος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το λοκντάουν.

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων –ιδιαίτερα μεταξύ των ενοίκων των οίκων ευγηρίας– έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις εναντίον του Λεβέν για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Όμως η κυβέρνηση, εν μέρει, δεν διέθετε τα νομικά εργαλεία προκειμένου να επιβάλει μέτρα όπως εκείνα που υιοθέτησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

“Η στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στον κορονοϊό ήταν πάντα ένας συνδυασμός αυστηρότερων κανόνων, απαγορεύσεων και, όχι λιγότερο σημαντικό, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη”, είπε ο Λεβέν.

“Την ίδια στιγμή, έχει γίνει φανερό πως η Σουηδία χρειάζεται νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την COVID-19 και να περιορίσει τη μόλυνση”.

Ακόμη και μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου, προσωρινού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας ή εσωτερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις