Κόσμος

Κούβα: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Κούβα προχώρησε σε επίσημη καταγγελία πως οι ΗΠΑ διακινούν μυστικά ειδικές δυνάμεις πιο κοντά στη Βενεζουέλα και ετοιμάζουν επίθεση.

Σύμφωνα με την Αβάνα οι Αμερικανοί θέλουν να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα ισοδυναμούν με απόπειρα πραξικοπήματος που έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί από πρόεδρος στη Βενεζουέλα και να παραδώσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό, τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο πέρυσι έγινε με νοθεία και όλα αυτά σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κούβας οδήγησαν τις ΗΠΑ να επιβάλουν δραστικές κυρώσεις που προκαλούν ζημιά «1.000 φορές μεγαλύτερη» από τη βοήθεια που προσπαθούν να υποχρεώσουν τη χώρα να δεχθεί.

«Από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος πέταξε στο Αεροδρόμιο Ραφαέλ Μιράντα του Πουέρτο Ρίκο, στην Αεροπορική Βάση Σαν Ισίντρο, στη Δομινικανή δημοκρατία, και σε άλλα στρατηγικής σημασίας νησιά της Καραϊβικής, πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών», αναφέρεται στη δήλωση.

«Οι πτήσεις αυτές προέρχονταν από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες επιχειρούν μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων και του Σώματος των Πεζοναυτών, που χρησιμοποιούνται για μυστικές ενέργειες», προστίθεται.

Η Κούβα τονίζει πως είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «δημιουργήσουν δια της βίας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο υπό διεθνή προστασία, επικαλούμενες την υποχρέωση να προστατεύουν αμάχους και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 1
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
4
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ