Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κραμπ Κάρενμπάουερ: Δεν θα είναι υποψήφια καγκελάριος, παραιτείται από το CDU

Κραμπ Κάρενμπάουερ: Δεν θα είναι υποψήφια καγκελάριος, παραιτείται από το CDU
Φωτογραφία Reuters

Η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ πήρε το δαχτυλίδι από την Άνγκελα Μέρκελ και έγινε πρόεδρος του CDU. Αλλά «άντεξε» μόλις μερικούς μήνες.

Πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2018, η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ έγινε η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Περίμεναν, λοιπόν, πως θα τη διαδεχόταν και στην καγκελαρία.

Click4more Βράζει η Γερμανία για την διάδοχο της Μέρκελ – Το απίστευτο αστείο που νόμιζε ότι είπε!

Αλλά η Κραμπ Κάρενμπάουερ πέρασε και δεν… ακούμπησε. Η κακή πορεία του CDU στις εκλογές στα γερμανικά κρατίδια αλλά και τα όσα έγιναν στη Θουριγγία και προκάλεσαν τη δημόσια έκρηξη της Μέρκελ, φαίνεται πως έκαναν την πορεία της στην ηγεσία του CDU πιο σύντομη κι απ’ ό,τι θα φανταζόταν στους χειρότερους εφιάλτες της.

Δεν κατάφερε να γίνει ποτέ Μέρκελ, κι ας ήταν η εκλεκτή της. Δεν επιβλήθηκε στο κόμμα και μεγαλύτερη απόδειξη απ’ όσα έγιναν στη Θουριγγία δεν υπάρχει. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος, στήριξαν τον φιλελεύθερο Τόμας Κέμεριχ για την πρωθυπουργία του κρατιδίου μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Κραμπ Κάρενμπάουερ ισχυρίστηκε ότι “ένα μέρος του CDU έχει μια ακαθόριστη σχέση με το AfD”, αλλά και με το κόμμα της άκρας αριστεράς Die Linke, αν και η ίδια απορρίπτει οποιαδήποτε συμμαχία είτε με το ένα είτε με το άλλο, εξήγησε πηγή από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πηγή του CDU αποκάλυψε ότι η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές 2021. Και όχι μόνο δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία, αλλά θα παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματος.

Click4more Ξέχασε πώς λένε το… κόμμα της η Καρενμπάουερ! Τους αποκάλεσε Σοσιαλδημοκράτες και “πάγωσε” η αίθουσα

Ο Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ θα παραιτηθεί το καλοκαίρι, όταν και θα γίνει η ψηφοφορία για τον νέο επικεφαλής του κόμματος. “Η ΑΚΚ (σ.σ. όπως είναι το παρατσούκλι της Κραμπ Κάρενμπάουερ) θα οργανώσει αυτό το καλοκαίρι τη διαδικασία εκλογής του υποψήφιου για την καγκελαρία”, εξήγησε η πηγή. “Θα συνεχίσει να προετοιμάζει το κόμμα για να αντιμετωπίσει το μέλλον και στη συνέχεια θα αποχωρήσει από την προεδρία του”, πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί η δελφίνος της να παραμείνει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή της.

Στο μεταξύ δύο από τους πρώην αντιπάλους της Κραμπ-Κάρενμπάουερ για την προεδρία του CDU, ο επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν ξανά τον θώκο.

Ο Μερτς αποχώρησε από την εταιρεία Blackrock για να επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική, ενώ ο Σπαν, που είναι υπουργός Υγείας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυναμικός τώρα με το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις