Κόσμος

Λαβρόφ: Γίνεται έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

Φωτιές άναψε η γνωστοποίηση της πληροφορίας πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο μισθοφορικός στρατός του, η Wagner, ετοίμαζαν ανταρσία στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 25ης Ιουνίου 2023, οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Πριγκόζιν και η Wagner σχεδίαζαν κάτι… μεγάλο που φαινόταν να ήταν ένοπλη στάση κατά της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ άφηναν υπονοούμενα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνον γνώριζαν, αλλά πιθανώς είχαν εμπλοκή στην ανταρσία της Wagner.

Όμως σήμερα, 26/6/2023, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έδειξε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν το υιοθέτησε.

Συγκεκριμένα ο Λαβρόφ γνωστοποίησε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν αν δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταρσία της Wagner.

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως πως η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα του «έδωσε ενδείξεις» ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλοκή στην ένοπλη ανταρσία της Wagner. Επιπλέον η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ασφαλές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λιν Τρέισι, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, τόνισε πως η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ακόμη πως οι ισχυρισμοί της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία είναι «ανοησίες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φονικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: 33 νεκροί, μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από νοσοκομείο
Πλημμύρες έπληξαν εννέα επαρχίες της Ταϊλάνδης και οκτώ κρατίδια στη γειτονική Μαλαισία για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να απομακρύνουν από τα σπίτια τους σχεδόν 45.000 ανθρώπους
Μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη
Φλέγεται ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ – Παγιδευμένοι πολλοί άνθρωποι, ένας με σοβαρά εγκαύματα - Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο
Η φωτιά έχει ξεσπάσει στο συγκρότημα Wang Fuk Court που αποτελείται από οκτώ κτίρια και διαθέτει σχεδόν 2.000 διαμερίσματα - Αρκετά γειτονικά κτίρια έχουν εξωτερική σκαλωσιά από μπαμπού
Χονγκ Κονγκ
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν – Επιχείρηση «εκρωσοποίησης» στις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως εκτός από τον Γουίτκοφ, «αριθμός άλλων αντιπροσώπων της (αμερικανικής) κυβέρνησης που ασχολούνται με τις ουκρανικές υποθέσεις» θα έρθει επίσης στη Μόσχα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Σοκάρει η ομολογία 28χρονου στις ΗΠΑ: «Σκότωσα την σύζυγό μου, βίασα τη σορό της και την ξαναέθαψα – Είμαι τέρας»
Ο Ζαρμπάμπ Αλί προσπάθησε στη δίκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην 25χρονη λέγοντας «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω. Ήθελα να πεθάνει. Ήμουν θυμωμένος που δεν με άφηνε να προχωρήσω»
Ο 28χρονος Ζαρμπάμπ Αλί
Ανάλυση CNN: Τα τρία αγκάθια της συμφωνίας για την Ουκρανία που μπορούν να την τορπιλίσουν ή να οδηγήσουν στην ειρήνη
Τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι μικρά που μένουν να διευθετηθούν, αλλά πρόκειται για τρεις κρίσιμους τομείς άπτονται της ουσίας του πολέμου
Βολοντίμιρ Ζελένσκι