Σάββατο, 25 Μαΐ
23oC Αθήνα

Λευκορωσία: Η κυβέρνηση καταγγέλει λιθουανική επίθεση με drones και προσπάθεια κατάληψης περιοχής από την αντιπολίτευση

Λευκορωσία: Η κυβέρνηση καταγγέλει λιθουανική επίθεση με drones και προσπάθεια κατάληψης περιοχής από την αντιπολίτευση

Η υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε επίθεση από drones που εξαπολύθηκαν από την Λιθουανία και είχαν στόχο την λευκορωσική πρωτεύουσα, το Μινσκ. Επίσης αναφέρει πως η αντιπολίτευση προσπάθησε να καταλάβει έδαφος με την βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Ο στρατός της Λιθουανίας δια στόματος εκπροσώπου του, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν έχει προχωρήσει σε καμία εχθρική ενέργεια ούτε εναντίον της Λευκορωσίας ούτε εναντίον άλλων κρατών.

“Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας, σε συνεργασία με συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, έλαβε πρόσφατα μια σειρά από αυστηρά μέτρα, τα οποία κατέστησαν εφικτό να αποτραπούν πλήγματα από μαχητικά drones από το έδαφος της Λιθουανίας με στόχο αντικείμενα στο Μινσκ και στα προάστιά του”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας Ιβάν Τερτέλ.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε αν ο Τερτέλ έδωσε περισσότερες πληροφορίες για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιεί το έδαφός της για να πραγματοποιήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίστηκε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταλάβει μια περιοχή στη δυτική Λευκορωσία και να ζητήσει τη στήριξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Ρωσίας RIA.

Δεν είναι σαφές αν ο Λουκασένκο παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για ένα τέτοιο σχέδιο.

Όλες οι βασικές προσωπικότητες της λευκορωσικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν υποχρεωθεί σε εξορία.

Σύμμαχος του Πούτιν, ο Λουκασένκο έχει αναφερθεί πολλές φορές στους κινδύνους από μια επίθεση του ΝΑΤΟ ή της Ουκρανίας ως αιτιολόγηση για τη διατήρηση του στρατιωτικού μηχανισμού και του μηχανισμού ασφαλείας σε διαρκή ύψιστο συναγερμό.

«Θέλουν να καταλάβουν την περιοχή και να στείλει στρατεύματα το ΝΑΤΟ»

“Δεν γνωρίζω γιατί επέλεξαν την περιοχή Κόμπριν, μιλάνε πολύ γι΄αυτή. Σχεδιάζουν να το καταλάβουν και να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να αναπτύξει στρατεύματα”, είπε ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στην Πανλευκορωσική Λαϊκή Συνέλευση.

Επιπλέον, ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε σήμερα ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος επεισοδίου κατά μήκος του συνόρου της χώρας του με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ίδιος είπε ότι η γειτονική Πολωνία–στα δυτικά της χώρας του–δεν θα πρέπει να περιμένει επιθετικές ενέργειες από την Λευκορωσία, αλλά το Μινσκ έχει μετακινήσει αρκετά τάγματα στην περιφέρεια του Βιτέμπσκ, που βρίσκεται στο σύνορό της με τη Ρωσία.

Κατά τον Λουκασένκο “πολλές δεκάδες” ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία με βάση συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο χρόνο ανάμεσα στον ίδιο και στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι ξεκίνησε τις παραλαβές των όπλων–η πρώτη φορά που η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνικούς πυραύλους σε μια ξένη χώρα μετά τη σοβιετική εποχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις