Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λευκορωσία: Ορκίστηκε στα κρυφά ο Λουκασένκο – Κρατιέται στην εξουσία από το 1994

Λουκασένκο
Reuters

Με μία σύντομη και σχεδόν μυστική τελετή στη Λευκορωσία, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ορκίστηκε για μια νέα προεδρική θητεία,  την Τετάρτη (23.09.2020).

Παρά τις εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις για νοθεία υπέρ του στις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο δεν δείχνει πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία, στην οποία βρίσκεται 1994. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για μαζική νοθεία.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως ο Λουκασένκο ορκίστηκε σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Η Λευκορωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να της επιβληθούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις για την επίμαχη προεδρική εκλογή, την οποία ακολούθησε καταστολή εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας του Λουκασένκο εναντίον των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που ζητούσε την παραίτησή του.

Λευκορωσία – Αντιπολίτευση: Εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής μετά την ορκωμοσία Λουκασένκο 

Η λευκορωσική αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει αμέσως εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στη χώρα μετά την ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο ως προέδρου παρά τις διαδηλώσεις που διεξάγονται εδώ και εβδομάδες κατά της εκλογής του, για την οποία οι επικριτές του λένε πως ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Ο Πάβελ Λατούσκο, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο ίδιος και οι σύμμαχοί του δεν θα δεχθούν ποτέ αυτό που αποκάλεσε πλαστή εκλογική νίκη του Λουκασένκο και ζήτησε τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

“Καλούμε όλους να αρχίσουν αμέσως εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής”, δήλωσε ο Λατούσκο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις