Ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων έκαναν σήμερα (22.07.2025) η Λιβύη και η Τουρκία με την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας στο τομέα της πολιτικής αεροπορίας.
Ειδικότερα, το καθεστώς Χάφταρ στην Βεγγάζη έκανε νέο «άνοιγμα» στην Τουρκία, υπογράφοντας συμφωνία με τουρκική εταιρεία για την αναβάθμιση οκτώ αεροδρομίων στη Λιβύη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μπελκάσεμ Χάφταρ, Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, υπέγραψε συμβάσεις με την τουρκική εταιρεία «ALBAVVABA Hizmetleri Limited Sirketi» για την εγκατάσταση και αναβάθμιση συστημάτων αεροναυτιλίας και επικοινωνιών, τόσο εναέριων όσο και επίγειων, σε οκτώ αεροδρόμια σε όλη τη Λιβύη.
Τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες είναι η Βεγγάζη, η Σάμπα, η Σύρτη, το Ουμπάρι, το Αλ Αμπράκ, η Μαρτούμπα και το Τομπρούκ, όπως μετέδωσε το «Libya Observer».
Η κίνηση περιγράφεται από το Ταμείο ως ένα «σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών υποδομών της Λιβύης».
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, το Ταμείο χαρακτήρισε τις συμβάσεις ως «στρατηγικές», ευθυγραμμιζόμενες με τα ευρύτερα σχέδιά του για την αναζωογόνηση του τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την αναβάθμιση των συστημάτων πλοήγησης και επικοινωνίας σε βασικά αεροδρόμια της χώρας.