Κόσμος

Λιβύη: Συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών με το όπλο παρά πόδα

Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη.

Στρατιωτικοί εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Στη συγκρότηση της μικτής επιτροπής είχε καταλήξει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA. Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζεται από την Τουρκία.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Χάφταρ και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 3
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ
Σύνοδος Τραμπ – Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Το ζήτημα του κουστουμιού του Ουκρανού προέδρου επιστρέφει στο τραπέζι
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Axios και Sky News αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν… για την ενδυμασία του Ουκρανού προέδρου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
9