Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Στους 180 οι νεκροί από την πείνα – Εξαθλιωμένοι κάτοικοι δίνουν «μάχη» για ένα πιάτο φαγητό

Συγκλονιστικές οι εικόνες ανθρώπων να παλεύουν για ανθρωπιστική βοήθεια για να γλιτώσουν από τον λιμό

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αρρώστιες, λιμός και ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι στην Λωρίδα της Γάζας, στην απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η πιο τρανή απόδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας είναι οι συγκλονιστικές εικόνες των ανθρώπων που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για ένα πακέτο φαγητό ή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για νεκρούς αμάχους σε κέντρο διανομής βοήθειας από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα (04.08.2025) από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 10 ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια, ανέφεραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Λωρίδα της ΓάζαςREUTERS / Stringer

Ακόμα, πρόσθεσαν ότι άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να υποστηρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη λιμός στην Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της ΓάζαςREUTERS / Stringer

Από την δική τους πλευρά τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια από το κέντρο διανομής του GHF (Gaza Humanitarian Foundation) το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο του 2025, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η παρουσία του GHF στην Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, από την πλευρά των Παλαιστινίων και της Χαμάς, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι πήγαν εκεί για να πάρουν φαγητό αλλά είτε τραυματίστηκαν είτε σκοτώθηκαν.

Οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπαθούν να βρουν με οποιονδήποτε τρόπο λίγο φαγητό, πόσιμο νερό και άλλες προμήθειες για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

gaza food reutersREUTERS / Hatem Khaled

Λωρίδα της Γάζας REUTERS / Stringer

Με τους πέντε σημερινούς (04.08.2025) θανάτους από ασιτία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω του λιμού φτάνει τα 180 άτομα, μεταξύ αυτών 93 παιδιά, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως οι ρίψεις από αέρος τροφίμων δεν επαρκούν και ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει πολύ περισσότερη βοήθεια να μεταφερθεί με χερσαία μέσα και να ανοίξει τις εισόδους στον θύλακα, όπου εξαπλώνεται η ασιτία.

Λωρίδα της ΓάζαςREUTERS / Stringer

Η COGAT, η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία που συντονίζει τη βοήθεια, λέει πως 35 φορτηγά έχουν μπει στη Γάζα από τον Ιούνιο, σχεδόν όλα τον Ιούλιο.

Λωρίδα της ΓάζαςREUTERS / Amir Cohen

Λωρίδα της ΓάζαςREUTERS / Hatem Khaled

Περισσότερα από 700 φορτηγά με καύσιμα εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2025 κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, προτού το Ισραήλ την παραβιάσει τον Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης για τους όρους παράτασής της και επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στενά του Ορμούζ: Νέες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης – «Θα δράσουμε αποφασιστικά σε όσα πλοία προσπαθήσουν να περάσουν»
«Η μόνη ασφαλής διαδρομή για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ είναι ο διάδρομος που είχε ανακοινωθεί από το Ιράν», αναφέρει η ανακοίνωση
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Axios: Οι ΗΠΑ έστειλαν «κρυφό μήνυμα» στο Ιράν για την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ και του ζήτησαν να μην παρέμβει
Παρά την προειδοποίηση, οι Ιρανοί εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων του αμερικανικού ναυτικού, εμπορικών πλοίων αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ντόναλντ Τραμπ
Θύμα του Επστάιν και πρώην μοντέλο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη Νέα Υόρκη – Ποια είναι η Ελιζαμπέτα Τάι Φερέτο που αγνοείται
Η Φερέτο είναι από τις πρώτες γυναίκες που κατήγγειλαν τον Επστάιν για κακοποίηση και παρενόχληση - Είχε περιγράψει πώς του είχε πετάξει σεξουαλικό βοήθημα στο κεφάλι
Φωτογραφίες εγγράφων που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Τζέφρι Επστάιν