Κόσμος

Μαδούρο: Είμαι ανοιχτός στον διάλογο με τις ΗΠΑ

Ανοικτός σε διάλογο με τις ΗΠΑ είναι ο Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο το βράδυ στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

«Αν υπάρχει σεβασμός κι αν υπάρχει διάλογος, μια ανταλλαγή ειλικρινών πληροφοριών, τότε να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος σχέσης», δήλωσε ο Μαδούρο.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον του Καράκας, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας του.

«Μια σχέση σεβασμού και διαλόγου οδηγεί σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι κερδισμένοι. Μια σχέση αντιπαράθεσης θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι χαμένοι», τόνισε ο Μαδούρο.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή του σε μεγάλο αμερικανικό μέσο από τον Φεβρουάριο του 2019.

50 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Οι ΗΠΑ και περίπου 50 άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από πέρυσι τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποδέχθηκε χθες Κυριακή τον Γκουαϊδό στη Μπογκοτά, όπου σήμερα θα συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Ντούκε στο Twitter αργά χθες το βράδυ. «(…) υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του ανήρτησε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για τη στήριξη του Ντούκε και πρόσθεσε ότι το ταξίδι αυτό «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιστροφή μου στη χώρα μας θα είναι γεμάτη καλά νέα», τόνισε.

Συνάντηση Γκουαϊδό με τον Πομπέο

Εξάλλου στην Κολομβία ο Γκουαϊδό πρόκειται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από όπου ξεκινά μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Βενεζουέλας», «ανυπομονώ να τον συναντήσω», επιβεβαίωσε ο Πομπέο μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο το οποίο τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Μπογοτά.

«Η αποστολή μας στη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Βενεζουελάνοι αξίζουν ένα καλύτερο 2020 (…) Ο Μαδούρο είναι καταστροφέας. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα για να πάνε στη χώρα που επισκέπτομαι, την Κολομβία», τόνισε ο Πομπέο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Washington Post ο Γκουαϊδό σκοπεύει να μεταβεί στο Ναβός της Ελβετίας όπου ξεκινά αύριο το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από όπου θα καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση στον Μαδούρο.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ελπίζουν επίσης ο Γκουαϊδό να μπορέσει να συναντηθεί και με τον Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ