Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Mahasweta Devi, μία Ινδή συγγραφέας – θρύλος

Mahasweta Devi

Η Google τιμάει σήμερα με ένα Doodle τη διάσημη συγγραφέα Mahasweta Devi, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 92 χρόνια από τη γέννησή της.

Σαν σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου 1926 γεννήθηκε η διάσημη Ινδή Βεγγαλέζα συγγραφέας και κοινωνική ακτιβίστρια Mahasweta Devi. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στις 28 Ιουλίου του 2016 στην Καλκούτα. Η Mahasweta Devi ήταν η σύζυγος του Bijon Bhattacharya, ενός από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς και λογοτέχνες της εποχής του.

Η Mahasweta Devi γεννήθηκε το 1926 στη Decca της βρετανικής Ινδίας (τώρα Ντάκα, Μπαγκλαντές) από λογοτέχνες γονείς. Ο πατέρας της, Manish Ghatak, ήταν γνωστός ποιητής και μυθιστοριογράφος του κινήματος Kallol, που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Jubanashwa. Ο αδελφός της, Γκάτακ, ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης Ρίτβικ Γκάτακ. Η μητέρα της Devi, Νταρίτρι Ντέβι, ήταν επίσης συγγραφέας και κοινωνική λειτουργός των οποίων τα αδέρφια διακρίνονταν σε διάφορους τομείς, όπως ο γλύπτης Sankha Chaudhury και ο ιδρυτής της έκδοσης Οικονομική και Πολιτική Εβδομάδα της Ινδίας, Sachin Chaudhury.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mahasweta Devi είχε σημαντική ανθρωπιστική δράση. Επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από κομμουνιστικές ιδέες, ξεκίνησε την επαγγελματική της ζωή ως δημοσιογράφος στην Ινδία. Μερικά χρόνια αργότερα κατάφερε να γίνει και συνήγορος για τα πολιτικά δικαιώματα των αυτοχθόνων φυλών.

Οι διακρίσεις της Mahasweta Devi

Η γυναίκα-θρύλος κατάφερε να δημοσιεύσει το πρώτο της μυθιστόρημα το έτος 1956. Η καριέρα της είναι γεμάτη από λογοτεχνικά βραβεία. Μερικά από τα βραβεία που της απονεμλήθηκαν είναι τα εξής: Βραβείο Jnanpith, Padma Vibhushan, Indira Gandhi Award for National Integration, Ramon Magsaysay Award for Journalism, Literature, and Creative Communication Arts.

Mahasweta Devi

Mahasweta Devi

Η σταδιοδρομία της στη λογοτεχνία διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Παρήγαγε μια διαχρονική συλλογή λογοτεχνίας γεμάτη συμπόνια για τους συμπατριώτες της. Αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία μία πολύ σημαντική έμπνευσης για όλες τις επόμενες γενιές των Ινδών συγγραφέων.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις