Κόσμος

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Βίντεο ντοκουμέντο από την αδράνεια της αστυνομίας

Από την πρώτη στιγμή, οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στο σχολείο Robb Elementary στο Ουβάλντε του Τέξας κατηγορούσαν την αστυνομία πως άφησε τον 18χρονο μακελάρη να σκοτώνει ανενόχλητος και δεν εισέβαλε στο κτίριο. Πλέον, αυτό υπάρχει καταγεγραμμένο και σε βίντεο. 

Το ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις δραματικές στιγμές στο Ουβάλντε του Τέξας προκαλεί σοκ και οργή για την αδράνεια της αστυνομίας. Για την αστυνομία που γνώριζε ότι ένας άνδρας (ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος) είχε μπει οπλισμένος στο σχολείο και σκότωνε παιδιά και δασκάλους, αλλά περίμενε 74 (!) λεπτά πριν επέμβει! Σε αυτά τα λεπτά και ενώ παιδιά δολοφονούνταν, ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να βάζει… αντισηπτικό στα χέρια του ενώ περιμένει μαζί με άλλους πότε θα επιχειρήσουν!

Το σοκαριστικό ντοκουμέντο είναι πλάνα από κάμερες ασφαλείας, κινητό και από κάμερα που φορούσε αστυνομικός. Δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης (12.07.2022) από την εφημερίδα Austin-American Statesman και τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KVUE.

Δείχνει πώς αστυνομικοί περίμεναν 77 λεπτά πριν επέμβουν και σκοτώσουν τον Σαλβαδόρ Ράμος, τον 18χρονο που σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε. Το μακελειό στο σχολείο του Τέξας έγινε στις 24 Μαΐου.

Το υλικό, που απαιτούσαν να δημοσιοποιηθεί συγγενείς των θυμάτων χωρίς να γίνει ποτέ αυτό από τις αρχές, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

uvalde camera police

Οι εικόνες της οργής

Επί σχεδόν μια ώρα κι ένα τέταρτο, εικονίζονται να φθάνουν δεκάδες αστυνομικοί, ολοένα πιο βαριά οπλισμένοι, χωρίς κανένας να μπει στην τάξη όπου βρίσκονταν ο ένοπλος, μαθητής λυκείου, και τα μικρά θύματά του.

Το βίντεο ξεκινά με την άφιξη του 18χρονου στον τόπο της τραγωδίας: χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγεί κοντά στο σχολείο Ρομπ και εμπλέκεται σε τροχαίο. Δύο άνθρωποι σπεύδουν να τον βοηθήσουν, αλλά τους υποδέχεται πυροβολώντας τους. Καθώς φεύγουν τρέχοντας, εκείνος εικονίζεται να βαδίζει προς το σχολείο.

Το επόμενο πλάνο είναι απόσπασμα κλήσης στην υπηρεσία άμεσης βοήθειας από εργαζόμενη στο σχολείο, στις 11:32. Η σχολική υπάλληλος ακούγεται να φωνάζει σε παιδιά «πηγαίνετε στις τάξεις σας!».

Στις 11:33, ο νεαρός μπαίνει βαδίζοντας ήρεμα στο σχολείο, περνώντας καθώς διασχίζει τον διάδρομο μια μπούκλα μαλλιών πάνω από το μάτι του, κρατώντας το τουφέκι του με την κάννη στραμμένη προς το δάπεδο.

Ένα αγοράκι εμφανίζεται στη γωνία του διαδρόμου, μοιάζει να θέλει να τον ακολουθήσει, όταν τον βλέπει να σημαδεύει με το όπλο μέσα σε μια αίθουσα και να πυροβολεί.

Από εκεί και πέρα, ακούγονται αλλεπάλληλες εκπυρσοκροτήσεις, για κάπου τρία λεπτά, ως την άφιξη των πρώτων αστυνομικών, στις 11:36.

uvalde camera police

Είναι τουλάχιστον οκτώ, με πιστόλια στα χέρια και φορώντας αλεξίσφαιρα. Αρχικά, κινούνται προς την τάξη. Ακούγονται πυροβολισμοί. Υποχωρούν στον διάδρομο.

36 λεπτά αργότερα, βρίσκονται ακόμη στο ίδιο σημείο, όμως έχουν έρθει και άλλοι αστυνομικοί, εφοδιασμένοι με τουφέκια, αλεξίσφαιρες ασπίδες, ακόμα και κράνη.

Είναι τουλάχιστον 20, από διάφορες μονάδες. Αλλά δεν κινούνται ακόμη προς την αίθουσα.

Ενοχλητική λεπτομέρεια: στις 12:30, ο ένας από τους αστυνομικούς βγάζει αντισηπτικό στα χέρια του…

uvalde camera police

Στις 12:50, ακούγονται πυρά. Μια ομάδα έχει πλέον σκοτώσει τον οπλοφόρο. Το βίντεο σταματά.

Η Σάνον Ουάτς, ιδρύτρια της οργάνωσης Moms Demand Action («Οι μητέρες απαιτούν δράση»), η οποία αγωνίζεται για να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες για την οπλοκατοχή, σχολίασε το υλικό μέσω Twitter.

«Αστυνομικοί με εξοπλισμό για μάχη περιμένουν στον διάδρομο του σχολείου και σταματάνε ακόμα και για να βάλουν αντισηπτικό στα χέρια ενώ παιδιά και δασκάλες σφαγιάζονται», ξέσπασε, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τις αποτυχίες της αστυνομίας.

Έχουν αρχίσει να διενεργούνται διάφορες έρευνες, ανάμεσά τους μία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τα πορίσματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στη Γαλλία: Ζευγάρι κρατούσε κλεισμένη μια 45χρονη και τη βασάνιζε επί χρόνια – Την έπλεναν με χλωρίνη και την τάιζαν χυλό με απορρυπαντικό πιάτων
Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
Αστυνομία
Νικολά Σαρκοζί: Απειλές θανάτου και προσβολές την «τρομακτική» πρώτη νύχτα στη φυλακή – «Μικρέ Νικολά, δείξε μας το κεφάλι σου, ξέρουμε τα πάντα»
Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας VIP, τη SDLP, βρίσκονται στο διπλανό κελί του πρώην προέδρου της Γαλλίας και τον φρουρούν όλο το 24ωρο
Νικολά Σαρκοζί
«Ήθελα να εξαφανίσω τον καταυλισμό υποστηρικτών του Βούτσιτς» λέει ο δράστης των πυροβολισμών στη Σερβία - Ήταν υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα υποστηρίζοντας ότι «το επεισόδιο αποτελεί συνέπεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κάνουν οι φοιτητές και η αντιπολίτευση»
Σέρβοι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.