Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μακελειό στο Λας Βέγκας: Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Μακελειό στο Λας Βέγκας: Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη

– Οι πρώτες δηλώσεις του Τραμπ
– Οι Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση – Ο μακελάρης είχε ασπαστεί το Ισλάμ
– 50 οι νεκροί μέχρι στιγμής – Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί
– Περισσότεροι από 406 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία
– Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από το μακελειό στο Λας Βέγκας

Σοκαρισμένη η Αμερική από το λουτρό αίματος στο Λας Βέγκας. Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο μακελειό. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τις πρώτες δηλώσεις του για το περιστατικό.

Οι δηλώσεις Τραμπ

«Ήταν μια άκρως διαβολική ενέργεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. “Συμπατριώτες μου Αμερικανοί συμπάσχουμε όλοι στην θλίψη και το σοκ. Χθες (01.10.2017) το βράδυ ένας οπλισμένος άντρας άνοιξε πυρ εναντίον ενός μεγάλου πλήθους σε συναυλία μουσικής στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. Δολοφόνησε βίαια περισσότερους από 50 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες ακόμα” πρόσθεσε.

Ο Τραμο συνέχισε: “Το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές για να βοηθήσουν στην έρευνα και θα παράσχουν ενημερώσεις σχετικά με την πορεία της έρευνας. Η ταχύτητα με την οποία ενήργησαν οι Αρχές είναι θαυματουργή. Το να βρεθεί τόσο γρήγορα ο σκοπευτής μετά την εκτόξευση των πρώτων πυροβολισμών είναι κάτι για το οποίο θα είμαστε πάντα ευγνώμονες”.

Trump on Vegas, 10/2/17

WATCH LIVE: President Trump speaks after deadliest mass shooting in modern US history. https://yhoo.it/2fDGYO3

Gepostet von Yahoo News am Montag, 2. Oktober 2017

Ο Τραμπ μίλησε και για τα θύματα αλλά και τις οικογένειες τους. “Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον πόνο τους, δεν μπορούμε να φανταστούμε την απώλεια τους, Προσευχόμαστε για σας, είμαστε εδώ για σας. Στη μνήμη των πεσόντων έχω δώσει εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Σε στιγμές τραγωδίας και τρόμου οι Αμερικανοί είναι ενωμένοι πάντα. Η ενότητά μας δεν μπορεί να κλονιστεί από το κακό”, συνεχίζει ο πρόεδρος. Επικαλείται τη γραφή, “ξέρουμε ότι ο Θεός ζει στις καρδιές εκείνων που θρηνούν”.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Λας Βέγκας την Τετάρτη.

Τζιχαντιστές: “Εμείς αιματοκυλήσαμε το Λας Βέγκας”

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 400, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq.

Σύμφωνα με το Amaq, ο δράστης προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από μήνες.

«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος τη διέπραξε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του συνασπισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που αναφέρεται στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή.

«Ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από λίγους μήνες» προσθέτει το Amaq.

Πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του

Πήρε  τ’ όπλο του, ανέβηκε στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μάνταλεϊ στο Λας Βέγκας κι από εκεί άρχισε να πυροβολεί το πλήθος. Τρόμος, πανικός και θάνατος από τα χέρια του 64χρονου Στίβεν Πάντοκ. Είναι ο δράστης της πιο αιματηρής επίθεσης σε πλήθος στην ιστορία των ΗΠΑ.

50 οι νεκροί. Περισσότεροι από 400 εκείνοι που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Ένα μακελειό χωρίς προηγούμενο. Μια πραγματική σφαγή για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το αυτοαποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος”. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Δείτε εδώ: Τα video της φρίκης

Η επίθεση σημειώθηκε την τελευταία νύχτα του τριήμερου sold-out Route 91 Harvest φεστιβάλ. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών για να απολαύσουν τις live ερμηνείες καλλιτεχνών όπως οι Eric Church, Sam Hunt και Jason Aldean.

Σκηνές πανικού

Δεκάδες άνθρωποι άρχισαν πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν, εγκαταλείποντας την περιοχή στο Λας Βέγκας. Ο ελεύθερος σκοπευτής, ο λευκός 64χρονος, Στίβεν Πάντοκ, πυροβολούσε από τον 32ο όροφο του Mandalay Bay, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του Λας Βέγκας.

Επέλεξε να χτυπήσει την ώρα που στο σημείο πάνω από 30.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε φεστιβάλ κάντρι μουσικής. Ήθελε θύματα. Και ήθελε πολλά θύματα.

https://youtu.be/KR0Md-FFB3E

Σύμφωνα τα νεότερα στοιχεία, μέσα στο δωμάτιο από το οποίο έδρασε ο 64χρονος, βρέθηκαν 10 όπλα! Ο Πάντοκ ήταν κάτοικος του Λας Βέγκας. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 64χρονος έκανε τσεκ ιν στο δωμάτιό του την περασμένη Πέμπτη.

Ο 64χρονος που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης ζούσε στην πόλη Mesquite, μόλις 90 λεπτά έξω από το Λας Βέγκας. Έμενε εκεί από το 2015, όταν αγόρασε σπίτι έναντι 369.000 δολαρίων. Συζούσε με την 62χρονη Marilou Danley.

Είχε άδεια κυνηγίου και ψαρέματος και λευκό ποινικό μητρώο. Δεν είχε συλληφθεί ποτέ στην πολιτεία της Νεβάδα. Είχε επίσης άδεια πιλότου. Φέρεται να είχε εργαστεί στη Lockheed Martin για ένα διάστημα. Η Lockheed Martin θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρία οπλικών συστημάτων.

Αυτοκτόνησε

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος σκοτώθηκε και ότι πιστεύεται πως δεν υπάρχουν «άλλοι ένοπλοι ύποπτοι στην περιοχή της συναυλίας».

Ο ύποπτος ήταν ο άνθρωπος που αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης. Τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Στίβεν Πάντοκ παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με το Fox News, ο μακελάρης αυτοκτόνησε όταν η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου απ’ όπου εξαπέλυσε την επίθεση.

Ώρες μετά αντέδρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων… “Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου και τη συμπόνοια μου στα θύματα και τις οικογένειες της τροματικής επίθεσης στο Λας Βέγκας. Ο Θεός να σας ευλογεί”, έγραψε.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύντροφό του

Από την πρώτη στιγμή, οι αρχές άρχισαν να αναζητούν την ασιατικής καταγωγής Marilou Danley. Πιστεύουν ότι μπορεί να έχει πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στην έρευνα. Τελικά, λίγες ώρες μετά το μακελειό, τη βρήκαν.

Η αστυνομία εντόπισε ένα από τα οχήματα που ανήκε στον ύποπτο ως δράστης. Συμβούλευσαν όσους βρίσκονται στην περιοχή να συνεχίσουν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Δύο αστυνομικοί που αντιμετώπισαν τον ελεύθερο σκοπευτή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον δύο άλλοι αξιωματικοί πέθαναν στην επίθεση ενώ βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας στο φεστιβάλ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας ύποπτος εξουδετερώθηκε. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Επαναλαμβάνουμε, μην κυκλοφορείτε στην περιοχή της κεντρικής λεωφόρου (the Strip) αυτήν την ώρα», ανακοίνωσε η αστυνομία του Λας Βέγκας στο Twitter. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωινκής δικτύωσης ανάφεραν ότι το ξενοδοχείο Mandalay Bay Casino είχε αποκλειστεί και ότι δύο ένοπλοι πυροβόλησαν έναν σωματοφύλακα και αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος του University Μedical Center Hospital δήλωσε ότι 14 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Λας Βέγκας

Σε βίντεο από τον τόπο της επίθεσης που ανέβηκαν στα social media φαίνονται οι θεατές της συναυλίας να πέφτουν στο έδαφος , ενώ ακούγονται πυρά αυτόματου όπλου.

Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο ΜακΚάραν του Λας Βέγκας διακόπηκαν για αρκετή ώρα.

Ανατριχιαστικό video: Έτρεξε να σωθεί ο τραγουδιστής Jason Aldean

Η συναυλία που έκλεινε το τριήμερο φεστιβάλ στο Λας Βέγκας βάφτηκε με αίμα. Ο Jason Aldean ανέβηκε στη σκηνή του Route 91 Harvest Festival γύρω στις 9:40. Έπαιζε για μια ώρα όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε από το κοινό που βρισκόταν μακριά από τη σκηνή φαίνεται ο κόσμος να είναι στριμωγμένος μπροστά στη σκηνή. Μέχρι που άρχισαν να πέφτουν βροχή οι πυροβολισμοί.

Οι ανέμελες στιγμές διασκέδασης γρήγορα μετατράπηκαν σε τρομακτικό εφιάλτη. Επικράτησε πανικός όταν το κοινό συνειδητοποίησε πως κάποιος έχει ανοίξει πυρ εναντίον τους. Η μουσική σταματά απότομα και ο Aldean φεύγει τρέχοντας από τη σκηνή για να σωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις