Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι «ξήλωσαν» μνημείο που θύμιζε τον Μεγάλο Λιμό που «θέρισε» εκατομμύρια Ουκρανούς επί Στάλιν

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι «ξήλωσαν» μνημείο που θύμιζε τον Μεγάλο Λιμό που «θέρισε» εκατομμύρια Ουκρανούς επί Στάλιν

Ο Μεγάλος Λιμός ή «Γκολoντομόρ» στα ουκρανικά, αναφέρεται «στην εξόντωση μέσω λιμοκτονίας» αγροτών που συνέβη το 1932 και το 1933 από το σοβιετικό καθεστώς υπό τον Στάλιν με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά εκατομμύρια θάνατοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών.

Για την Ουκρανία, η λέξη «Γκολoντομόρ» είναι συνώνυμη με την ενορχηστρωμένη γενοκτονία από την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν για να συντρίψει την επιθυμία της για ανεξαρτησία. Ωστόσο, η Ρωσία και άλλοι ιστορικοί τοποθετούν αυτά τα γεγονότα, όπως ο Μεγάλος Λιμός, ανάμεσα σε λιμούς που συνέβησαν επίσης στην κεντρική Ασία και στη Ρωσία.

Μέχρι σήμερα υπήρχε στην Μαριούπολη ένα μνημείο που αναπαριστά στάχυα σιταριού, για να θυμίζει το γεγονός. Όχι πια.

Γιατί η ρωσική κατοχική διοίκηση της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατακτήθηκε από τη Μόσχα έπειτα από μια καταστροφική πολιορκία και πολύμηνο βομβαρδισμό, ξήλωσε σήμερα το μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας.

Στο Telegram, οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής του Ντονέτσκ, που συμμετείχαν στην κατάκτηση της πόλης την περασμένη άνοιξη μαζί με τον ρωσικό στρατό, ανέφεραν ότι αυτό το μνημείο που είναι φτιαγμένο από γρανίτη και τα αποκαλυπτήρια του είχαν γίνει το 2004 στο κέντρο της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, απομακρύνθηκε.

«Ο γρανίτης θα ανακυκλωθεί σε οικοδομικά υλικά», ανέφεραν.

Το μνημείο ήταν κατασκευασμένο από δύο ογκόλιθους γρανίτη με ένα γλυπτό που αναπαριστά στάχυα σιταριού. Το μνημείο ήταν αφιερωμένο επίσης στα θύματα «πολιτικής καταστολής»: τις μαζικές εκτελέσεις και απελάσεις που οργάνωσε το σοβιετικό κράτος, τις οποίες σήμερα το Κρεμλίνο επιδιώκει να υποβαθμίσει.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το μνημείο να ξηλώνεται από γερανό στη Μαριούπολη.

«Δεν αφαιρούμε ένα μνημείο, αλλά ένα σύμβολο πολιτικής παραπληροφόρησης για τον πληθυσμό», δήλωσε η Εβγκενία Κροτόβα, εκπρόσωπος μιας τοπικής οργάνωσης νεολαίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό δίκτυο Ria Novosti.

Μια καθηγήτρια τοπικού πανεπιστημίου, η Όλγα Τσαμτσχόβα, τόνισε ότι είναι καλύτερο να μην «θυμόμαστε τα χειρότερα ξανά και ξανά».

«Είναι καλύτερα να κάνουμε την πατρίδα μας πιο όμορφη και πιο καθαρή, αλλά να αφήσουμε στις ψυχές μας τις αναμνήσεις προβλημάτων», είπε στο Ria Novosti.

Το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης κατακτήθηκε τον Μάιο από τον ρωσικό στρατό, έπειτα από μια πολιορκία αρκετών εβδομάδων και μαζικούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και κατέστρεψαν μέρος της πόλης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις