Έχοντας εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 ανθρώπους για την απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο πλαίσιο προγράμματος που είχε μεγάλη επιτυχία, μία μη κυβερνητική οργάνωση στη Σλοβενία, που ειδικεύεται στη διαγενεακή συνεργασία, αποφάσισε τώρα να προχωρήσει από τις καθιστικές δραστηριότητες στη δράση, ξεκινώντας πρόγραμμα άσκησης για ηλικιωμένους.
“Δεν υπάρχει λόγος να μην ασκούνται οι ηλικιωμένοι” αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Simbioza, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα “Όλοι στο πόδι”, που θα υλοποιηθεί από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου.
Σε 200 πόλεις σε όλη τη Σλοβενία, οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν νέα αθλήματα από νέους ανθρώπους, όπως το “nordic walking” (βάδισμα με τη χρήση μπαστουνιών), χορό, τάι τσι, ακόμη και αμερικανικό ποδόσφαιρο.
“Στόχος είναι να δείξουμε ότι η ηλικία δεν είναι εμπόδιο σε μία δραστήρια ζωή. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση και τη σοφία τους στους νέους, αλλά και ότι οι νέοι έχουν να πολλά να τους μάθουν” ανέφερε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ρούντι Μπέμπαρ.
Οι οργανωτές έχουν επιστρατεύσει για την επιτυχία του εγχειρήματος -μεταξύ άλλων- τον ακαδημαϊκό, γλύπτη, καρτουνίστα Μίκι Μούστερ και τον δημοσιογράφο Τόνε Φορμέτζι Τοφ, οι οποίοι είναι δραστήριοι αθλητές, παρά την προχωρημένη ηλικία τους.
Ο Τόνε Φορμέτζι Τοφ, ο οποίος είναι κάτοχος χρυσών μεταλλίων στην ποδηλασία, τόνισε ότι η άθληση στην τρίτη ηλικία είναι πολύ σημαντική.
Η οργάνωση έγινε ευρύτερα γνωστή από τα σεμινάρια για εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας που οργάνωσε σε όλη τη χώρα, πρώτη φορά το 2011. Στη διάρκεια του προγράμματος, 2500 νεαροί εθελοντές δίδαξαν νέες δεξιότητες σε 5700 ηλικιωμένους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απαντούν στο ρωσικό εμπάργκο, με την εκστρατεία “τρώμε σλοβενικά μήλα”
Ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Σλοβενία