Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μετωπική Ερντογάν – Μακρόν! Οργή του “Σουλτάνου” για τη στήριξη των Γάλλων στους Κούρδους της Συρίας

Ερντογάν Μακρόν

– “Μετωπική” της Τουρκίας με τη Γαλλία και κόντρα Ερντογάν – Μακρόν για τους Κούρδους
– Διαψεύδει η Γαλλική Προεδρία ότι στέλνει στρατεύματα στη Μαμπίτζ για υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας
– Ο “Σουλτάνος” απειλεί με επέκταση της εισβολής στη Συρία ως τα σύνορα με το Ιράκ

Μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία επιλέγει ο Ερντογάν. Η πρόθεση του Μακρόν να μεσολαβήσει υπέρ του συνασπισμού των ανταρτών στον οποίο μετέχουν και οι Κούρδοι, στις περιοχές δυτικά του Ευφράτη ποταμού, εξόργισε τον “Σουλτάνο” που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και η σημερινή ομιλία του Ερντογάν έμοιαζε αρχικά επικεντρωμένη στην οικονομία, ο “Σουλτάνος” το… γύρισε στη Συρία και στο Ιράν, χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του.

Ο “Σουλτάνος” απειλεί με επέκταση της εισβολής στην Συρία για να “καθαρίσει” την περιοχή ως τα σύνορα με το Ιράκ.

Όπως είπε οι ΗΠΑ την περίοδο Ομπάμα του είχαν υποσχεθεί ότι θα “καθαρίσουν” την περιοχή από τους “τρομοκράτες” και πως θα επικρατήσουν οι Άραβες. Ο Ερντογάν εννοεί ότι είχε λάβει υπόσχεση πως οι Κούρδοι δεν θα αποκτούσαν τον έλεγχο.

Αυτό, είπε ο Σουλτάνος, παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε και έτσι η Άγκυρα, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να “καθαρίσει” την περιοχή ως τα σύνορα με το Ιράκ. Στην ομιλία του μάλιστα δεν δίστασε να ονομάσει και τιες περιοχές που θέλει να κάνει επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιοχές Al-Arab, Tel Abyad, Resulayn και Haseke.

Επίθεση στον Μακρόν

Όπως είπε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άκουσε να του λέει πολύ περίεργα πράγματα, αλλά εκείνος του έδωσε την απάντηση που του… άξιζε.

Του μίλησα σε υψηλούς τόνους, είπε ο “Σουλτάνος”. Δεν έχει κανείς τη δύναμη να βάλει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε θέση που εμείς δεν δεχόμαστε. Αυτοί που εκείνοι αποκαλούν συριακές δυνάμεις, εμείς τους θεωρούμε τρομοκράτες, είπε ο Ερντογάν, θυμίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν έξι νεκρούς από τους Κούρδους αντάρτες.

Ο Ερντογάν έφτασε σε σημείο να πει ότι πλέον η Γαλλία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπονείται για καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανέναν τρομοκράτη ή τρομοκρατική επίθεση.

Αυτοί που “κοιμούνται” με τους τρομοκράτες ή τους δέχονται στα παλάτια τους, αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν το λάθος τους, ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο “Σουλτάνος” απείλησε μάλιστα τη Γαλλία με τρομοκρατικές επιθέσεις λέγοντας ότι η επίθεση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και δεν αστειεύεται. Είπε επίσης ότι ελπίζει η Γαλλία να μην ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν οι τρομοκράτες επιστρέψουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Η Γαλλική Προεδρία διέψευσε σήμερα ότι θα αποστείλει στρατεύματα στην περιοχή προς ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των ανταρτών είναι αρκετό για το καθεστώς Ερντογάν να επιτεθεί στη Γαλλία.

Ψυχρός πόλεμος” με τη Γαλλία

Η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή YPG ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η πρόταση της Γαλλίας είναι απαράδεκτη, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά “ποιοι είστε εσείς και θέλετε να μεσολαβήσετε;”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, για την υποστήριξη του Παρισιού για τη σταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των ανταρτικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση “τρομοκρατικών δομών”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις