Κόσμος

Μιζούρι: Η πρώτη διαφυλική θανατοποινίτης περιμένει να εκτελεστεί για τη δολοφονία της συντρόφου της

Μια διαφυλική γυναίκα πρόκειται να εκτελεστεί στο Μιζούρι για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου της. Θα είναι το πρώτο διαφυλικό άτομο που θα εκτελεστεί στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα διαφυλική Άμπερ Μακλάφλιν, 49 ετών, κρατείται στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών στο Μιζούρι των ΗΠΑ, θα εκτελεστεί με ενέσιμο διάλυμα για τον φόνο που διέπραξε το 2003, πριν από τη φυλομετάβασή της. Τότε είχε σκοτώσει την πρώην σύντροφό της στα προάστια του Σεντ Λιούις.

Εάν ο κυβερνήτης του Μιζούρι δεν της δώσει χάρη, η 49χρονη Άμπερ Μακλάφλιν, θα είναι το πρώτο διαφυλικό άτομο που θα εκτελεστεί στις ΗΠΑ, αλλά και το πρώτο πρόσωπο που εκτελείται φέτος στη χώρα.

Η Μακλάφλιν δεν δεχόταν τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, μέχρι που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Όμως, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλάφλιν την περίμενε έξω από τη δουλειά της, την μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο, την βίασε και πέταξε το πτώμα κοντά στον ποταμό Μισισιπή. 

Στη δίκη της Άμπερ Μακλάφλιν το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ποινή που θα έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Στις Πολιτείες του Μιζούρι και της Ιντιάνα οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες εφόσον οι ένορκοι δεν μπορούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή. Βασιζόμενοι σε αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια επειδή «δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση της κοινότητας αλλά ενός και μόνου δικαστή». Επικαλούνται επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της πελάτισσάς τους.

Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του Μιζούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, στηρίζουν το αίτημα.

ΗΠΑ – Οχάιο: Ο «σκληρός» κυβερνήτης

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ποινή του Θανάτου (DPIC), μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διαφυλικό άτομο στις ΗΠΑ. Το θέμα όμως έχει τραβήξει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόρια Ντρέιν ενώ στο Όρεγκον μετριάστηκε η ποινή της Τάρα Ζάιστ.

Από την ημέρα που εξελέγη ο κυβερνήτης Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα για απονομή χάρης σε θανατοποινίτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο πάπας Λέων εκφράζει την αλληλεγγύη του με τη «μαρτυρική γη» της Γάζας
Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας υπενθύμισε ότι κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη βία, την αναγκαστική εξορία ή την εκδίκηση, καλώντας σε ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να στραφεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει τους τόνους κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, απαιτώντας διώξεις εναντίον των Δημοκρατικών αντιπάλων του Άνταμ Σιφ και Λετίσια Τζέιμς, αλλά και του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
2
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 4