Κόσμος

Μπαρντέλα: Όχι στρατεύματα ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, το πολιτικό τέκνο της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν δήλωσε ότι θα στείλει πυρομαχικά στην Ουκρανία αλλά όχι γαλλικά στρατεύματα στην εμπόλεμη χώρα ούτε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς άπαξ και βγει πρωθυπουργός τον Ιούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Όπως επισημαίνει το Politico, ο πρόεδρος του κόμματος της Γαλλίας «Εθνική Συσπείρωση», Ζορντάν Μπαρντελά, είναι υπέρ της ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά αρνείται την αποστολή στρατευμάτων και πυραύλων στο Κίεβο

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει, και αυτή είναι να υποστηρίξω την Ουκρανία παρέχοντας αμυντικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, επιχειρησιακή υλικοτεχνική υποστήριξη και αμυντικά όπλα για να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Eurosatory 2024» στο Παρίσι.

«Σε αντίθεση με τον πρόεδρο (Εμανουέλ Μακρόν), τάσσομαι κατά της αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά προσθέτοντας ότι η γαλλική «μπότα» στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν «κόκκινη γραμμή».

Ο 28χρονος ακροδεξιός απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει πυραύλους Κρουζ SCALP στο Κίεβο και αναμένεται να στείλει περισσότερους – ένα σχέδιο που βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Πάντως, η άρνηση αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία επειδή μπορούν να χτυπήσουν το έδαφος της Ρωσίας τοποθετεί τον Μπαρντελά στην ίδια γραμμή που ακολουθεί ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, γράφει το Politico.

Την ίδια ώρα, Παρίσι και Κίεβο οριστικοποιούν τα σχέδια για την αποστολή δυτικών εκπαιδευτών, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, στην Ουκρανία. Τα σχέδια αυτά πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο εάν η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» εισέλθει στη γαλλική κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν ως απάντηση στην πανωλεθρία του κόμματός του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

bardella

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε η «Εθνική Συσπείρωση» αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στην Εθνοσυνέλευση και ο Ζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

«Θέλω η Γαλλία να μπορέσει να συνεχίσει τον επανεξοπλισμό της. Φιλοδοξία μου είναι να διασφαλίσω την κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας και θα συνεχίσω τις οικονομικές προσπάθειες που προβλέπονται στον νόμο για τον στρατιωτικό σχεδιασμό» δήλωσε ο Μπαρντελά.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις πολυκατοικίες κατέρρευσαν έπειτα από ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη - Δύο σοβαρά τραυματίες και 70 προληπτικές εκκενώσεις
Από την έκρηξη λόγω διαρροής υγραερίου και την επακόλουθη κατάρρευση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα να έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια
Ρώμη
Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να κλείσουν εντελώς τα Στενά του Ορμούζ – Καταστροφικό μπαράζ επιδρομών του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους στη Τεχεράνη
Προς νέα επικίνδυνη κλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μπαίνοντας πια στην 4η εβδομάδα συγκρούσεων
REUTERS
Νέα απεργία στα ταξί: Χειρόφρενο ξανά αύριο Δευτέρα και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ
«Την Δευτέρα βροντοφωνάζουμε με μια φωνή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των Ταξί για να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Ταξί 5