Κόσμος

Ναπολιτάνο για την πρόταση αποπομπής του: Δεν ανησυχώ για μένα αλλά για το κοινοβούλιο

Στην ένταση που επικράτησε στο ιταλικό κοινοβούλιο τις δυο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, κατά την σημερινή τελετή έναρξης του ιταλικού δικαστικού έτους.

«Είμαι νηφάλιος σε ό,τι με αφορά, αλλά ανησυχώ για το κοινοβούλιο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στις διαμαρτυρίες των βουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας, όσο και στην απόφαση του κινήματος αυτού να κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας για καταστρατήγηση του Συντάγματος και να αποπεμφθεί από το αξίωμα.

Ο Ναπολιτάνο είχε περιοριστεί χθες να δηλώσει σχετικά με την πρωτοβουλία για την αποπομπή του ότι «θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος».

Το M5S υποστηρίζει ότι ο Ιταλός πρόεδρος ευθύνεται για απόκρυψη στοιχείων περί διαπραγμάτευσης του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα της Σικελίας την δεκαετία του 1990.

Η πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεωρεί ότι είναι απίθανο να κατηγορηθεί ο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος

Η πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεωρεί ότι είναι απίθανο να κατηγορηθεί ο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος ή ακόμη περισσότερο για εσχάτη προδοσία, αφού η διαδικασία αποπομπής ακολουθείται μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.

Ο Γκρίλο συναντάται σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματός του.

Το M5S διατείνεται πως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας της Ιταλίας στην πραγματικότητα αποφασίσθηκε για να «δωριστούν» 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους ιδιωτικούς τραπεζικούς οργανισμούς που διακρατούν μέρος των μετοχών της.

Παράλληλα η βουλή της Ρώμης αρχίζει σήμερα να συζητά την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου η οποία συμφωνήθηκε από τον κεντροαριστερό ηγέτη Ματέο Ρέντσι και τον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Ατέλειωτο… σόου του Γκρίλο – Καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Ναπολιτάνο

“Εξαιτίας της κρίσης δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή”, τονίζει ο πρόεδρος Ναπολιτάνο

Το μήυνυμα του Ναπολιτάνο κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν