Κόσμος

Ναυάγιο Costa Concordia: 16 χρόνια φυλακή για τον καπετάνιο!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε την καταδίκη του Φραντσέσκο Σκεττίνο, κυβερνήτη του Costa Concordia, σε δεκαέξι χρόνια φυλάκισης. Στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχασαν την ζωή τους τριάντα δυο άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν.

Ο Σκεττίνο περίμενε την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας μπροστά από τις φυλακές Ρεμπίμπια της Ρώμης και ο δικηγόρος του έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης χτύπησε την πόρτα της φυλακής, «διότι εμπιστεύεται την δικαιοσύνη».

Η δικαστική αυτή απόφαση θεωρείται οριστική, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην καπετάνιου, πρόσθεσαν ότι θα αποφασίσουν, τις επόμενες ημέρες, αν πρόκειται να προσφύγουν και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Κατά την υπεράσπισή του ο Φραντσέσκο Σκεττίνο παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή να γείρει, το πλοίο, κοντά στο νησί Τζίλιο, ώστε να κάνει ένα είδος υπόκλισης κοντά στον τόπο διαμονής ενός γνωστού και έμπειρου καπετάνιου, κάτι που ήταν ένας συνηθισμένος «φόρος τιμής». Πρόσθεσε, όμως, πως όταν κατάλαβε ότι το πλοίο ήταν πολύ κοντά στα βράχια, ζήτησε να διορθωθεί η πορεία πλεύσης, και οι υφιστάμενοί του (κυρίως ο πηδαλιούχος) έκαναν, συνολικά, οκτώ λάθη.

Η καταδικαστική απόφαση του εφετείου, η οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε υπογραμμίσει, μεταξύ των άλλων, ότι ο Σκεττίνο εγκατέλειψε το Concordia ενώ στο μισοβυθισμένο πλοίο βρίσκονταν ακόμη πολλοί επιβάτες, και ότι ήλεγχε την πλεύση του κρουαζιερόπλοιου, βασιζόμενος περισσότερο στο ένστικτό του και λιγότερο στην λεπτομερή χαρτογράφηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κολομβία: Συνετρίβη αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας – Μετέφερε δεκάδες στρατιώτες
Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Πέδρο Σάντσεζ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος υπέστη «ένα τραγικό ατύχημα κατά την απογείωσή του από το Πουέρτο Λεγκίζαμο, ενώ μετέφερε στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας μας»
Κολομβία
Νετανιάχου σε Τραμπ: Θα συνεχίζουμε να χτυπάμε Ιράν και Λίβανο – «Έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 10 νάρκες στο Στενό του Ορμούζ» λέει το CBS – Νέα επίθεση στη Βηρυτό
Το Axios «βλέπει» συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν, στο Ισλαμαμπάντ, μέσα στην εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να βομβαρδίζουν με όλη τους τη δύναμη»
Ντόναλντ Τραμπ
15