Κόσμος

Νέο χαστούκι Μέρκελ στον Ερντογάν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να γιορτάσουν την 60η επέτειο της Ένωσης το Σάββατο, λίγες μέρες προτού η Βρετανία ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησής της.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εγκαινιάσει μια δίχρονη διαδικασία αποχώρησης (Brexit) την ερχόμενη Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρίσουν από την ΕΕ, η Μέρκελ είπε στην Passauer Neue Presse, “Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής – περισσότερη συνεργασία”.

Η Μέρκελ έδωσε ως παράδειγμα την άμυνα και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών ως πεδία συνεργασίας.

Είπε επίσης ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

“Η εργασία για τα επόμενα χρόνια θα γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις – από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον”, είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Όταν ερωτήθηκε για το αν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να διακοπούν, η Μέρκελ απάντησε, “Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και όλα τα άλλα”. Η Τουρκία προγραμματίζει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για συνταγματικές αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά μια ευρωπαϊκή νομική έκθεση, την οποία έχει απορρίψει η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία.

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μέρκελ είπε ότι στις συνομιλίες της με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. “Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να φέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για αυτό”, είπε, προσθέτοντας, “Τώρα θα δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)”.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει ότι η συμφωνία που έχει αναβληθεί έχει “μπει στον πάγο” αλλά ότι οι συνομιλίες μπορούν να επανέλθουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αποκαλύπτει την «Προεδρική Λεωφόρο της Δόξας» – «Ξήλωσε» το πορτρέτο του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ έστειλε μήνυμα σε βοηθούς των Δημοκρατικών, αντικαθιστώντας το πορτρέτο του Μπάιντεν με ένα αυτόματο στιλό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρησιμοποιούσαν αλόγιστα την υπογραφή του πρώην προέδρου
Πορτρέτα πρώην προέδρων στον Λευκό Οίκο
1
Νετανιάχου: «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από κράτη της Δύσης δεν δεσμεύουν με κανένα τρόπο το Ισραήλ»
Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, μια ιστορική διπλωματική στροφή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Η Ισπανία στέλνει πλοίο του Πολεμικού της Ναυτικού για να συνοδεύσει τον στολίσκο Global Sumud Flotilla στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ που έχει καταδικάσει ανοιχτά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, κάνοντας λόγο για γενοκτονία, κάνει πλέον ένα τολμηρό βήμα, δεσμεύοντας άμεσα την ισπανική στρατιωτική προστασία
Μια παλαιστινιακή σημαία φαίνεται καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ερμούπολης πριν από την αναχώρηση δύο ιστιοφόρων, του Electra και του Oxygen, που ανήκουν στο Global Sumud Flotilla και έχουν ως στόχο να φτάσουν στη Γάζα και να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ 2
Γροιλανδία: Η Δανία ζητά συγγνώμη για τις αναγκαστικές στειρώσεις
Από το Νουούκ, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν παρουσίασε τις επίσημες συγγνώμες προς τις Γροιλανδές γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση ή σε αντισύλληψη για περισσότερα από τριάντα χρόνια
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν στη Γροιλανδία