Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέοι “τριγμοί”! Ο Τραμπ ακυρώνει το ταξίδι του Πομπέο στην Βόρεια Κορέα!

Νέοι “τριγμοί”! Ο Τραμπ ακυρώνει το ταξίδι του Πομπέο στην Βόρεια Κορέα!
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Tην ακύρωση του ταξιδιού του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Βόρεια Κορέα ακύρωσε μέσω… Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ήταν μόλις χθες, Πέμπτη 23.08.2018, όταν ο Μάικ Πομπέο διόριζε νέο ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον στη Βόρεια Κορέα τον Στιβ Μπίγκαν. Μάλιστα, ο Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως και οι δύο τους επρόκειτο να επισκεφθούν μαζί την επόμενη εβδομάδα την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε… διαφορετική άποψη!

Και την ανακοίνωσε πού αλλού; Στο Twitter.

Δείτε τις αναρτήσεις του Τραμπ

Τονίζει χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος: «Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μην μεταβεί στην Βόρεια Κορέα, αυτή την περίοδο, επειδή νιώθω πως δεν κάνουμε επαρκή πρόοδο, με σεβασμό στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου…».

«… Επιπρόσθετα, λόγω της πολύ πιο σκληρής εμπορικής κατάστασής μας με την Κίνα, δεν πιστεύω ότι βοηθούν με την διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης όπως έκαναν παλιά (παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ που βρίσκονται σε ισχύ)…», συνπληρώνει.

Για να καταλήξει: «Ο υπουργός Πομπέο ανυπομονεί να μεταβεί στην Βόρεια Κορέα στο κοντινό μέλλον, πιθανότατα όταν οι εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα αποκατασταθούν. Στο μεσοδιάστημα, θα ήθελα να στείλω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου και τον σεβασμό μου στον πρόεδρο Κιμ. Ανυπομονώ να τον δω σύντομα!».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημοσίως την απογοήτευσή του για την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Τι θα… έκανε ο Πομπέο στον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Ο Στιβ θα καθοδηγεί την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα και τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε τον στόχο του προέδρου Τραμπ για την οριστική, πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, όπως συμφωνήθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν» έλεγε χθες στους δημοσιογράφους ο Πομπέο.

«Εκείνος κι εγώ θα μεταβούμε στη Βόρεια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να επιτύχουμε περαιτέρω διπλωματική πρόοδο προς τον στόχο μας«, πρόσθετε, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πομπέο Τραμπ Βόρεια Κορέα

Αυτό επρόκειτο να είναι το τέταρτο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Βόρεια Κορέα και το δεύτερο μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη.

Ο Στιβ Μπίγκαν, 55 ετών, ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος, αρμόδιος για διεθνή θέματα, της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. Έχει κυβερνητική και διπλωματική εμπειρία αφού μετείχε στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν επίσης σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας Μπιλ Φριστ.

Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της…

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις