Κόσμος

Νέος νόμος επιβάλλει πρόστιμα για αναζητήσεις «εξτρεμιστικού» περιεχομένου στη Ρωσία: Στο στόχαστρο και το WhatsApp

Νέος νόμος της Δούμας προβλέπει πρόστιμα ακόμη και για περιήγηση μέσω VPN

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου στη Ρωσία, ενέκρινε νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους αναζητούν ή διαβάζουν στο διαδίκτυο περιεχόμενο που οι αρχές χαρακτηρίζουν «εξτρεμιστικό».

Η ψήφιση του νόμου θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της κρατικής λογοκρισίας στη Ρωσία, με σημαντικές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα των χρηστών αλλά και στο μέλλον εφαρμογών όπως το WhatsApp.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όσοι παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 5.000 ρούβλια (περίπου 54 ευρώ). Επικριτές, ακόμη και εντός του φιλοκυβερνητικού χώρου, εκφράζουν φόβους ότι ανοίγει ο δρόμος για ακόμη αυστηρότερες ποινικές διώξεις στο μέλλον.

Το WhatsApp στο στόχαστρο

Ο επίσημος κατάλογος του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης με «εξτρεμιστικά» περιεχόμενα ξεπερνά τις 500 σελίδες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, το διεθνές ΛΟΑΤΚΙ κίνημα και την αμερικανική εταιρεία Meta – ιδιοκτήτρια των Facebook, Instagram και WhatsApp.

Την Παρασκευή (18/07/2025), βουλευτές αρμόδιοι για θέματα ψηφιακής πολιτικής δήλωσαν ότι η εφαρμογή WhatsApp θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη αποχώρηση από τη ρωσική αγορά, εάν ενταχθεί στον κατάλογο των απαγορευμένων πλατφορμών.

Ο νέος νόμος στοχεύει επίσης και χρήστες VPN, ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ρώσοι για να παρακάμψουν τη λογοκρισία. Πλέον, ακόμη και η πρόσβαση σε απαγορευμένο περιεχόμενο μέσω VPN ενδέχεται να τιμωρείται, εφόσον αποδειχθεί πρόθεση.

«Ο νόμος αυτός αφορά μια πολύ περιορισμένη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν εξτρεμιστικό περιεχόμενο επειδή οι ίδιοι βρίσκονται ήδη ένα βήμα μακριά από τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο Σεργκέι Μπογιάρσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής της Δούμας, στο κανάλι Duma TV.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Μακσούτ Σαντάγεφ υποστήριξε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αποδεικνύουν την πρόθεση των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο, και ότι η απλή περιήγηση δεν θα θεωρείται ποινικά κολάσιμη.

Ωστόσο, παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς ακριβώς θα αποδεικνύεται νομικά η πρόθεση ενός χρήστη να αναζητήσει εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο; Ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους υπερασπιστές των ψηφιακών ελευθεριών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά βοήθεια από τη φυλακισμένη σύντροφο του Επστάιν – Αναμένεται να δώσει κατάθεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να διαχειριστούν την οργή ενός μέρος της βάσης τους, που τον κατηγορεί εδώ και δύο εβδομάδες για έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν
Φωτογραφία Αρχείου
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Το μήκος μιας ημέρας είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του -24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου 1
Βρετανία: 65χρονος καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ ξένης μυστικής υπηρεσίας – Τον «παγίδευσαν» Βρετανοί πράκτορες
Ο Χάουαρν Φίλιπς νόμιζε ότι έδωσε προσωπικά στοιχεία του πρώην Υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς σε Ρώσους πράκτορες οι οποίοι όμως ήταν στην πραγματικότητα Βρετανοί αξιωματικοί
Βρετανική αστυνομία