Κόσμος

Νετανιάχου κατά Μακρόν: Κάνει «σοβαρό λάθος» η προώθηση ενός παλαιστινιακού κράτους

«Πρέπει να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση και θα το κάνουμε τους επόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα (13/04/2025) ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει «σοβαρό λάθος» προωθώντας την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει ένα σοβαρό λάθος με το να συνεχίζει να προωθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους στο κέντρο της γης μας, ένα κράτος του οποίου η μόνη προσδοκία είναι η καταστροφή του Ισραήλ», έγραψε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο X, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ύπαρξή μας για ψευδαισθήσεις αποκομμένες από την πραγματικότητα», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Δεν θα δεχτούμε μαθήματα ηθικής σε σχέση με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ισραήλ, από την πλευρά εκείνων που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Κορσικής, της Νέας Καληδονίας, της Γαλλικής Γουιάνας και άλλων εδαφών, των οποίων η ανεξαρτησία δεν θα απειλούσε με κανέναν τρόπο τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος τον Ιούνιο επ΄ευκαιρία μιας διάσκεψης στην οποία το Παρίσι θα συμπροεδρεύσει με τη Σαουδική Αραβία στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβάνοντας μια τέτοια κίνηση σε ένα αμοιβαίο κίνημα αναγνώρισης του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες.

Οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν έκρηξη διαμαρτυριών στη δεξιά και την ακροδεξιά στη Γαλλία.

Απέναντι σε “συντομεύσεις” και “ψευδείς πληροφορίες”, ο Γάλλος πρόεδρος ανάρτησε στη συνέχεια ένα μήνυμα στην πλατφόρμα X την Παρασκευή για να διευκρινίσει τη θέση της Γαλλίας.

Υπογράμμισε “το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα κράτος και στην ειρήνη, όπως και το δικαίωμα των Ισραηλινών να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και το ένα και το άλλο να αναγνωρίζονται από τους γείτονές τους”.

Ο Νετανιάχου αποδοκίμασε εξάλλου τον γιο του Γιαΐρ ο οποίος, το Σάββατο, σε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα Χ έγραψε: “Άντε γ……!” απευθυνόμενος στον Μακρόν.

“Όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα στην προσωπική του άποψη, αν και ο τόνος της απάντησής του στο τουίτ του προέδρου Μακρόν που καλούσε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι απαράδεκτος στα δικά μου μάτια”, δήλωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Γαλλίας είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Καρδινάλιοι
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
«Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων»: Τα βασανιστήρια και ο φρικτός θάνατος της 27χρονης Ουκρανής δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα
Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian για τα όσα υπέστη η Βικτόρια Ρόσκινα μετά τη σύλληψή της στη Ζαπορίζια το καλοκαίρι του 2023 - Θεωρούνταν πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί
Βικτόρια Ρόσκινα: «Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων» – Βασανιστήρια και φρικτός θάνατος για την 27χρονη Ουκρανή δημοσιογράφο 20
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας