Κόσμος

Νικουσόρ Νταν: Ο Ρουμάνος μαθηματικός είναι η τελευταία ελπίδα της Δύσης απέναντι σε Πούτιν και Τραμπ

Ο 55χρονος δήμαρχος Βουκουρεστίου και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία του Μαΐου θέλει τον Τραμπ πιο σκληρό απέναντι στον Πούτιν

Ο Νικουσόρ Νταν, ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, μιλάει με προσοχή, ζυγίζοντας κάθε λέξη. Ίσως, όμως, να είναι η ισχυρότερη ελπίδα της Δύσης – ο μόνος που μπορεί να ανακόψει την επιρροή του Πούτιν και του Τραμπ στην αποσταθεροποίηση της.

Ο 55χρονος δήμαρχος του Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν που μάχεται κατά της διαφθοράς, διεκδικεί την προεδρία της έκτης πολυπληθέστερης χώρας της ΕΕ, της Ρουμανίας, σε μια εκλογική αναμέτρηση που έχει ήδη προκαλέσει συνταγματική κρίση – και έντονες αντιδράσεις από σημαίνοντα πρόσωπα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Politico λέει ότι «ο Τραμπ θα έπρεπε να είναι πιο σκληρός απέναντι στον Πούτιν». 

Οι προεδρικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου στη Ρουμανία ακυρώθηκαν μετά από καταγγελίες για ρωσική ανάμειξη, αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση και μια εξαιρετικά ύποπτη καμπάνια στο TikTok, που ανέδειξε απροσδόκητα τον άγνωστο, φιλορωσικό, ακροδεξιό υποψήφιο Καλίν Γκεοργκέσκου στην πρώτη θέση.

Παρά τις καταγγελίες για παρέμβαση, ο Γκεοργκέσκου παρέμεινε δημοφιλής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και ήταν σε τροχιά νίκης για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου (σε δύο γύρους στις 4 και 18 Μαΐου), μέχρι που η Ρουμανία έβαλε μπλόκο στην υποψηφιότητα του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου για τις προεδρικές εκλογές. 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο εκκεντρικός υποστηρικτής του Τραμπ, Έλον Μασκ, έσπευσαν να καταγγείλουν την κατάσταση στη Ρουμανία ως παράδειγμα των «κακών» της ευρωπαϊκής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό του Γκεοργκέσκου «κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας».

«Δεν έχουν πλήρη εικόνα»

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Νταν αποφεύγει να απαντήσει με σφοδρότητα στην αμερικανική κριτική, την οποία αποδίδει στην άγνοια. Ο Βανς και ο Μασκ, λέει, απλώς δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να κρίνουν σωστά – και αυτό δεν είναι εντελώς δικό τους λάθος.

Νικουσόρ Νταν
Ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας / REUTERS / Andreea Campeanu

«Επηρεάστηκαν από τη θορυβώδη καμπάνια του Γκεοργκέσκου στα μέσα ενημέρωσης, που διαμαρτυρόταν για την ακύρωση των εκλογών και τον αποκλεισμό του», εξηγεί ο Νταν. «Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει επαρκή στοιχεία δημοσίως για να εξηγήσουν τι πήγε στραβά».

Όταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική κριτική βλάπτει τη διεθνή εικόνα της Ρουμανίας, ο Νταν απαντά: «Δεν δείχνει καλό για τη Ρουμανία και νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα. Οι Αμερικανοί είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αλλά οι Ρουμάνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι λένε οι υποψήφιοι για το μέλλον της χώρας τους».

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας άλλος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Τζορτζ Σιμιόν, είναι έτοιμος να κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Γκεοργκέσκου και πιθανότατα θα κερδίσει τον πρώτο γύρο στις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με μια σημαντική δημοσκόπηση αυτού του μήνα, ο Νταν έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία, αν περάσει στον δεύτερο γύρο στις 18 Μαΐου, αν και η μάχη παραμένει ανοιχτή.

Το διακύβευμα είναι η μελλοντική κατεύθυνση μιας χώρας 19 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνορεύει με την Ουκρανία και φιλοξενεί μια κρίσιμη βάση του ΝΑΤΟ, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη Δύση.

Αν ο Γκέοργκ Σιμιόν (αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Ρουμανίας) κερδίσει, ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή πολιτική θα είναι τεράστιος: ένας νέος ηγέτης τύπου Βίκτορ Όρμπαν στην ηγεσία μιας χώρας διπλάσιας από την Ουγγαρία, ενισχύοντας τον εθνικισμό στην ΕΕ.

Ο Σιμιόν περιγράφει το κόμμα του, τη «Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων» (AUR), ως «κάτι σαν τραμπικό κόμμα» και έχει δεσμευτεί να διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία για ένωση της Ρουμανίας με τη Μολδαβία και έχει απαγορευτεί επανειλημμένα η είσοδός του στη Μολδαβία.

Η μάχη για τη Δύση

Ο Νταν είναι ένας χαρισματικός μαθηματικός, ο οποίος έχει πετύχει δύο φορές άριστη βαθμολογία στο διάσημο διαγωνισμό της Διεθνούς Ολυμπιάδας Μαθηματικών. Ενθουσιώδης σπουδαστής της φιλοσοφίας, με πυκνά σκούρα σγουρά μαλλιά, διατηρεί ένα στοχαστικό και ακαδημαϊκό προφίλ, σε έντονη αντίθεση με πιο λαϊκίστικο του Γκεοργκέσκου.

Δεσμεύεται να διατηρήσει τη Ρουμανία στη Δύση, υποστηρίζοντας την Ουκρανία, έναντι της Ρωσίας, και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Θεωρεί ότι η Αμερική και η Ευρώπη βρίσκονται φυσικά στην ίδια πλευρά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αποτελούν μέρος του ίδιου μοντέλου πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με άλλα μοντέλα πολιτισμού», λέει. «Επομένως, πρέπει να είμαστε μαζί σε αυτή τη σύγκρουση των πολιτισμών».

Ωστόσο, ανησυχεί ότι ο Τραμπ δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν υπερβολικά εύκολη διαπραγματευτική θέση στην Ουκρανία και καλεί τις ΗΠΑ να εξισορροπήσουν την πίεση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Είναι λογικό να επιδιώκουμε την ειρήνη στην Ουκρανία, όλοι το θέλουμε», λέει ο Νταν. «Αλλά βλέπουμε μεγάλη πίεση στην Ουκρανία και όχι αντίστοιχη στη Ρωσία. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να πιέσουν τη Ρωσία, μπορούν να μιλήσουν για οικονομικές κυρώσεις, για την τιμή του πετρελαίου, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Χάος με δεκάδες καθυστερήσεις πτήσεων σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο – Τεράστιες ουρές στο check-in
Εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα check-in, μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα συστήματα σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
16
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 2