Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Νόμιμη” η επίθεση στη Μπογκοτά λένε οι αντάρτες

“Νόμιμη” η επίθεση στη Μπογκοτά λένε οι αντάρτες

Οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη σχολή της αστυνομίας στη Μπογκοτά. 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους.

Η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης είναι η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στη Μπογκοτά, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την περασμένη Πέμπτη και οδήγησε τον νέο πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε, να διακόψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Κατά τους αντάρτες του ELN, η επίθεση στην εθνική σχολή της αστυνομίας στη Μπογκοτά ήταν μια επιχείρηση «νόμιμη εντός των ορίων του δικαίου του πολέμου» και «δεν προκάλεσε κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωση που ανέβασε στο site της τα ξημερώματα της Δευτέρας (21.01.2019).

Η επίθεση έγινε με ημιφορτηγό παγιδευμένο με ποσότητα 80 κιλών πεντολίτη, ενός ισχυρού εκρηκτικού, σύμφωνα με την αστυνομία. Στοίχισε τη ζωή σε είκοσι ανθρώπους (21 μαζί με τον καμικάζι αυτοκτονίας) και τραυμάτισε άλλους 68.

Οι αρχές επέρριψαν σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την ενέργεια στον ELN και ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε κατόπιν να διακόψει οριστικά την ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωση. Οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στην Αβάνα, είχαν ήδη ανασταλεί πριν η επίθεση στην Μπογκοτά οδηγήσει στο τέλος τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ELN, μέσα στη σχολή της αστυνομίας βρισκόταν μια στρατιωτική εγκατάσταση, που ήταν ο στόχος της επίθεσης. Σε αυτήν δίνονταν «οδηγίες» και γινόταν «εκπαίδευση» αστυνομικών, που κατόπιν επιδίδονταν στη «συγκέντρωση πληροφοριών» που οδηγούσαν σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις», συμμετέχοντας «ενεργά» στον πόλεμο και ειδικά στις επιχειρήσεις «καταστολής του αντάρτικου».

Η οργάνωση διευκρίνισε πως η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε η κυβέρνηση του Ντούκε μεσούσης της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει ο ELN την περίοδο των γιορτών.

«Ο πρόεδρος δεν έδωσε την απαραίτητη διάσταση σε αυτή τη χειρονομία ειρήνης» και «η αντίδρασή του ήταν να εξαπολύσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον μας σε όλη την επικράτεια», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. Ο ELN προτείνει να συναφθεί αμοιβαία εκεχειρία «για δημιουργηθεί κλίμα που θα ευνοεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Μετά την επίθεση όμως, ο Ιβάν Ντούκε ενταφίασε την ειρηνευτική διαδικασία κι επανενεργοποίησε τα εντάλματα σύλληψης των διαπραγματευτών των ανταρτών.

«Διέταξα (…) να αρθεί η αναστολή ισχύος των ενταλμάτων σύλληψης 10 μελών του ELN που αποτελούσαν μέρος της αντιπροσωπείας της οργάνωσης αυτής στην Κούβα κι ανακάλεσα την απόφαση που δημιουργούσε τις συνθήκες για τη διαμονή τους» στην Αβάνα, είπε ο Ντούκε. «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Κούβας για την αλληλεγγύη που μας εξέφρασε και της ζητούμε (…) να προχωρήσει στη σύλληψη των τρομοκρατών που βρίσκονται στο έδαφός της και την παράδοσή τους στις κολομβιανές αστυνομικές αρχές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις