Site icon NewsIT
13:43 Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026

Νορβηγία: Κηδεύεται ο βασιλιάς Χάραλντ – Βασιλείς, πρίγκιπες και αρχηγοί κρατών στη μεγαλοπρεπή τελετή στο Όσλο

Ο Χάραλντ, ο οποίος παρέμεινε στον θρόνο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 89 ετών

Ο βασιλιάς Χάακον και η Μέτε Μάριτ στην κηδεία του Χάραλντ

Ο βασιλιάς Χάακον και η Μέτε Μάριτ στην κηδεία του Χάραλντ / NTB / Stian Lysberg Solum via REUTERS

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, για την κηδεία του βασιλιά Χάραλντ, η οποία προσέλκυσε και άλλα κορυφαία μέλη βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και όχι μόνο, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Γουίλιαμ της Βρετανίας, του πρίγκιπα διαδόχου Ακισίνο της Ιαπωνίας, του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας (μαζί με τη Λετίθια και τη βασίλισσα Σοφία) και του βασιλιά Φρεντερίκ της Δανίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε χθες (08.09.2026) στο Όσλο. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας.

Με μια σειρά από τελετές που ολοκληρώνονται σήμερα, ο βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας οδηγείται στην τελευταία του κατοικία έπειτα από 13 ημέρες εθνικού πένθους που ακολούθησαν τον θάνατό του σε ηλικία 89 ετών.

Ο Χάραλντ, ένας μεταρρυθμιστής, όπως σχολιάζει το Reuters, ο οποίος παρέμεινε στον θρόνο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες εξερχόμενος σταδιακά από τη σκιά του δημοφιλούς και χαρισματικού πατέρα του, πέθανε σε μια περίοδο κατά την οποία η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας διέρχεται πολλαπλές κρίσεις.

Ο Χάραλντ, ο οποίος παρέμεινε στον θρόνο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 89 ετών / ΝΤΒ / Ole Berg-Rusten via REUTERS
Η μεγαλοπρεπής τελετή / REUTERS /Leonhard Foeger

Η πομπή από τα Ανάκτορα ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος και θα κατευθυνθεί στον Καθεδρικό Ναό του Όσλο όπου ακολούθησε 14:00 ώρα Ελλάδος, η τελετή ξεκινώντας με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Η βασίλισσα Σόνια αφήνει ένα λουλούδι στο φέρετρο του συζύγου της βασιλιά Χάραλντ / NTB / Lise Aserud via REUTERS
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα Άννα / REUTERS / Claudia Greco
Βασιλιάς Φελίπε και Λετίθια / REUTERS / Claudia Greco
Πλήθος κόσμου στην κηδεία / REUTERS / Dylan Martinez

Έχουν επίσης προσκληθεί επικεφαλής κρατών από ολόκληρο τον κόσμο.

Θα παραστεί η Μέτε – Μάριτ

Η 53χρονη Μέτε-Μάριτ βρίσκεται στην κηδεία, αλλά μετέβη στην εκκλησία με αυτοκίνητο μαζί με την χήρα του Χάραλντ, την 89χρονη βασίλισσα Σόνια, καθώς εξακολουθεί να αναρρώνει από την επέμβαση για τη μεταμόσχευση πνεύμονα στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο.

Η βασιλιάς Χάακον και η βασίλισσα Μέτε Μάριτ της Νορβγηγίας / NTB / Paul S. Amundsen via REUTERS
Η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας / NTB / Ole Berg-Rusten via REUTERS
Ο πρίγκιπας Σβέρε Μάγκνους της Νορβηγίας, ο βασιλιάς Χάακον, η διάδοχος του θρόνου Ίνγκριντ Αλεξάνδρα και η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ / NTB / Annika Byrde via REUTERS
Εικόνα από την μεγαλοπρεπή τελετή / REUTERS / Claudia Greco
Το φέρετρο του βασιλιά Χάραλντ / NTB / Haakon Mosvold Larsen via REUTERS

Την περασμένη εβδομάδα η Μέτε-Μάριτ χρειάστηκε να ματαιώσει τα σχέδιά της για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της, του βασιλιά Χάακον Η’, στο κοινοβούλιο λόγω επιπλοκών μετά το χειρουργείο.

Ο γιος της, ο Μάριους Μποργκ Χόιμπι, τον οποίο έχει αποκτήσει από μια σχέση της πριν από τον γάμο με τον Χάακον, επίσης αναμένεται να παραστεί στην κηδεία παρότι τελεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό και φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης μετά την καταδίκη του για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία. Έχει ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Εικόνα από την μεγαλοπρεπή κηδεία του Χάραλντ / REUTERS / Dylan Martinez

Μάλιστα, ο Χόιμπι ήταν ένας από εκείνους που μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του Χάραλντ στο βασιλικό παρεκκλήσι, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε κύκλους εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Μετά τη σημερινή τελετή, μια μικρότερη σε όγκο πομπή θα συνοδεύει το φέρετρο στη Βασιλική Κρύπτη στο Κάστρο Άκερσους που βλέπει το λιμάνι του Όσλο. Εκεί, το φέρετρο με τη σορό του Χάραλντ θα τοποθετηθεί μέσα σε μια σαρκοφάγο δίπλα σε εκείνες των γονέων του.

Εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί στην κηδεία του Χάραλντ / REUTERS / Claudia Greco

Όταν ο Χάακον θα βγει από τον χώρο αυτόν, τότε λήγει επισήμως η περίοδος εθνικού πένθους και οι σημαίες, που κυματίζουν μεσίστριες από τότε που πέθανε ο Χάραλντ, θα υψωθούν εκ νέου.

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την κηδεία είναι η μεγαλύτερη σχεδιασθείσα επιχείρηση στην ιστορία του σώματος, καθώς τεράστια πλήθη αναμένονται στο κέντρο του ΄Οσλο.

Οι μαθητές θα επιτρέπεται να απουσιάσουν από το σχολείο για να παραστούν στην κηδεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Χάραλντ αφήνοντας λουλούδια, κεράκια και σημαίες έξω από το Βασιλικό Παλάτι ή περνώντας μπροστά από το φέρετρό του στο βασιλικό παρεκκλήσι.

Πολλοί Νορβηγοί έχουν εξάρει τη ζεστασιά και το αίσθημα συμπερίληψης του Χάραλντ, ενώ ο Χάακον τον χαρακτήρισε εξαιρετικό πατέρα κατά το πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος από τη θέση του βασιλιά.

Η μοναρχία παραμένει ευρέως δημοφιλής με το 72% των Νορβηγών να τη στηρίζει, ενώ το 20% προτιμά δημοκρατία ή άλλη μορφή δοακυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Norstat για λογαριασμό του δικτύου NRK και η οποία δημοσιοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη που διενεργήθηκε μετά τον θάνατο του Χάραλντ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version