Κόσμος

Ο Ερντιογάν θα πάει στην Ουάσινγκτον αλλά δεν θα δει τον Τραμπ

O  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τον Μάιο «κατ’ ιδίαν» συνομιλίες με εκπροσώπους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. 'Οπως είπε, τα κορυφαία ζητήματα των διμερών συζητήσεων θα είναι η Συρία και η τύχη του Φετουλάχ Γκιουλέν του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που ζητά η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από την Ράκα, το προπύργιο της οργάνωσης στην Συρία και η τύχη της συριακής πόλης Μανμπίζ, αποτελούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή που χρειάζεται να λάβουμε», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία απογοητεύτηκε από την προθυμία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συνεργαστούν με τους Κούρδους μαχητές του YPG στην Συρία.

Τέλος δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines προς τις ΗΠΑ και την Βρετανία να μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, έβλαψε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και εξέφρασε την ελπίδα το λάθος αυτό να διορθωθεί σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα drones στο Άαλμποργκ ακολούθησαν παρόμοιο μοτίβο με αυτά που σταμάτησαν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης
Πληθαίνουν τα σενάρια για ρωσική εμπλοκή - Η αστυνομία ανέφερε ότι ο σκοπός των drones ήταν άγνωστος και δεν ήταν σαφές ποιος τα έλεγχε, αλλά πετούσαν με αναμμένα τα φώτα τους
Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης
Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Λευκό Οίκο χωρίς δημοσιογράφους: Η δέσμευση που ελπίζει να πάρει ο Τούρκος πρόεδρος
Στο τραπέζι των επαφών αναμένεται να μπει το θέμα των F-35, ενώ ο Τραμπ είναι πολύ πιθανόν να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Τραμπ - Ερντογάν