Κόσμος

Ο Ερντογάν ξεσπαθώνει μετά την έγκριση των F-16: Ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στην θάλασσα στη Σμύρνη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε πάλι τις προκλητικές δηλώσεις απέναντι στην Ελλάδα, αμέσως μετά την επιστολή έγκρισης για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έγκριση των F-16 από την Τουρκία και κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τους υποψήφιους δημάρχους της Σμύρνης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, αναφέρθηκε εκτός των άλλων σε ζητήματα που αφορούν την ιστορία της γείτονος.

«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια» είπε και πρόσθεσε πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξης τους.

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν απορρέουν μόνο από τις ικανοποίηση για την έγκριση των F-16 από τις ΗΠΑ αλλά αποτελούν και απάντηση στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει πως η χώρα λαμβάνει από τις ΗΠΑ πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα καθώς τα F-35 αποτελούν σαφώς πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη σε σχέση με τα F-16.

Άλλωστε η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα των F-35 και είχε ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα πριν 15 περίπου χρόνια και αν είχε παραμείνει σε αυτό θα είχε τουλάχιστον 30 σκάφη. 

Όμως όπως τονίζει η αντιπολίτευση, τα δεδομένα άλλαξαν εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πάντως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η ικανοποίηση της Τουρκίας δεν σχετίζεται μόνο με την απόκτηση των 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό των άλλων 79 αφού η πολεμική αεροπορία της χώρας είχε τεράστιες ανάγκες σε ανταλλακτικά.

Ο Ερντογάν ενδεικτικά δήλωσε χθες πως για την συντήρηση και τις επισκεύες που χρειάζονται τα F-16 θα αποδεσμευτούν πολλά ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: «Δεν έχουμε το νομικό δικαίωμα να παραχωρήσουμε εδάφη – Η οπτική μας διαφέρει από του Τραμπ»
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε 20 σημεία, με τα «ανοιχτά αντιουκρανικά σημεία» να έχουν αφαιρεθεί
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα γενέθλιά του «εθνική επέτειο» και καταργεί τις αργίες που μνημονεύουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών
Την ημέρα των γενεθλίων του, 14 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας - Δεν θα ισχύει όμως πια το ίδιο για τις αργίες που είναι αφιερωμένες στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών
Ντόναλντ Τραμπ