Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο κορονοϊός ισοπεδώνει την Ινδία: «Μαύρο» ρεκόρ με 3.780 θανάτους

Ο κορονοϊός ισοπεδώνει την Ινδία: «Μαύρο» ρεκόρ με 3.780 θανάτους
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ακόμα ένα θλιβερό ρεκόρ κατέγραψε η Ινδία το τελευταίο 24ωρο καθώς ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 3.780. Σημειώνεται ότι το «μαύρο» αυτό ρεκόρ έρχεται μια μέρα μετά, αφού η Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης.

Επίσης, το τελευταίο 24ωρο – όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας – στην Ινδία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 382.315. Η ραγδαία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, ενώ έχουν γεμίσει αποτεφρωτήρια και νεκροτομεία. Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό πεθαίνουν σε ασθενοφόρα και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αναμένοντας ένα κρεβάτι ή οξυγόνο.

Δύο τρένα που μεταφέρουν υγρό οξυγόνο έφτασαν σήμερα στο Νέο Δελχί, όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός Σιδηροδρόμων Πιγιούς Γκόγιαλ. Περισσότερα από 25 τρένα έχουν παραδώσει οξυγόνο σε διάφορες περιοχές της Ινδίας. Η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι τα αποθέματα οξυγόνου επαρκούν, όμως υπάρχουν προβλήματα στη μεταφορά του. Δικαστήριο στο Νέο Δελχί πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά ακροάσεις για να εξετάσει αιτήματα από νοσοκομεία που αναζητούν οξυγόνο και επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα στην προστασία της ζωής.

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμευθούν 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση δανείων για τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του τομέα της υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σακτικάντα Ντας δήλωσε ότι τα δάνεια αυτά θα είναι διαθέσιμα ως τις 31 Μαΐου του 2022 και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει “μη συμβατικά” μέτρα, αν η υγειονομική κρίση επιδεινωθεί.

Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία συνέπεσε με τη δραματική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών λόγω προβλημάτων στην παροχή και τη διανομή.

Τουλάχιστον τρία κρατίδια, ανάμεσά τους και το Μαχαράστρα πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μουμπάι, έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια, λόγω των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δέχεται επικρίσεις επειδή δεν έδρασε πιο γρήγορα για να ανασχέσει την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις έχουν προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς μάσκες και αποστάσεις, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης της covid-19.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να επιβληθεί εθνικό lockdown, όμως η κυβέρνηση διστάζει λόγω των οικονομικών επιπτώσεων, αν και πολλά κρατίδια έχουν επιβάλει κοινωνικούς περιορισμούς.

“Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση. Απελπισμένα. Και δεν έχουμε. Μας τελειώνει το οξυγόνο. Πεθαίνουμε (…)”, έγραψε η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι σε άρθρο γνώμης της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο οποίο ζήτησε από τον Μόντι να παραιτηθεί.

“Εσείς προκαλέσατε αυτή την κρίση. Δεν μπορείτε να την λύσετε. Μπορείτε μόνο να την επιδεινώσετε (…) Οπότε σας παρακαλώ φύγετε. Είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Έχετε χάσει το ηθικό δικαίωμα να είστε ο πρωθυπουργός μας”, τόνισε.

Στην Ινδία ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εκτιμάται στα 3,45 εκατομμύρια, όμως υγειονομικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο. Μέσα σε λίγο περισσότερο από 4 μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια, όταν για να φτάσει τα πρώτα δέκα εκατομμύρια μολύνσεις χρειάστηκαν περισσότεροι από 10 μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις