Κόσμος

Ο κορονοϊός μείωσε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ κατά ένα χρόνο

Ο κορονοϊός μείωσε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ, ειδικά μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων, σύμφωνα με νέα μελέτη του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα δεδομένα και επισημαίνουν ότι αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το γεγονός ότι το 2020 καταγράφηκαν περισσότεροι από 336.000 θάνατοι λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία 40 χρόνια

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους Αμερικανούς θα είναι 77,48 χρόνια, δηλαδή μειωμένο κατά 1,13 χρόνια συγκριτικά με πριν την πανδημία. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στο προσδόκιμο ζωής, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, και είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από το 2003. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη είναι οι φυλετικές διαφορές ως προς το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής, το οποίο αντικατοπτρίζει το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

Μαύροι και ισπανόφωνοι πλήττονται περισσότερο

Η μελέτη προβλέπει μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,68 έτη για τους λευκούς Αμερικανούς στα 77,84 χρόνια. Ωστόσο, προβλέπεται μείωση 2,1 ετών για τα άτομα που είναι μαύροι στα 72,78 χρόνια, καθώς και μείωση κατά 3,05 έτη για τα άτομα που είναι ισπανόφωνοι στα 78,77 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι παρατηρείται δυσανάλογος αριθμός θανάτων σε νεαρότερες ηλικίες σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες συγκριτικά με τους λευκούς.

 

Η δυσανάλογη επίδραση της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής των μαύρων και ισπανόφωνων πιθανότατα έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη έκθεσή τους στο χώρο εργασίας τους ή με τις εκτεταμένες οικογενειακές επαφές και το βαθμό τήρησης των μέτρων σωματικής απομάκρυνσης, σε συνδυασμό με τη φτωχότερη υγειονομική περίθαλψη.

Συνολικά, αυτά οδηγούν σε περισσότερες λοιμώξεις COVID-19 με χειρότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των λευκών Αμερικανών και των μαύρων Αμερικανών θα διευρυνθεί από 3,6 χρόνια σε περισσότερα από 5 χρόνια. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης σημειώνουν αφενός το σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη επιβάρυνση συγκεκριμένων φυλετικών ομάδων, το οποίο σημειώνει την ανάγκη εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων από την Πολιτεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία του Έλι Κοέν της Μοσάντ: Ο κατάσκοπος που ξεγέλασε για 4 χρόνια τη Συρία και εκτελέστηκε δημόσια
Ο άνθρωπος που η Μοσάντ έστειλε στη Δαμασκό και δεν γύρισε ποτέ - Έμεινε κρεσασμένος για μία ολόκληρη μέρα σε κοινή θέα - Η ζωή του έγινε σειρά στο Netflix με τίτλο «The Spy»
Ο κατάσκοπος της Μοσάντ Έλι Κοέν εκτελέστηκε στη Συρία 2
Ο ελληνοαμερικανός κροίσος Τζον Κατσιματίδης θέλει να σώσει τους στρουθοκάμηλους που θανατώνονται λόγω της γρίπης των πτηνών
«Αυτά τα πουλιά θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ιατρικές ανακαλύψεις. Αντί για έρευνα, η κυβέρνηση τα εξοντώνει - και πρέπει να ρωτήσουμε γιατί. Ποιος επωφελείται από αυτή τη σιωπή;»
Ο Τζον Κατσιματίδης με την κόρη του, Άντρια 1