Κόσμος

Ο Μασκ απογοητεύτηκε με το «μεγάλο» και «όμορφο» σχέδιο προϋπολογισμού του Τραμπ: «Θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα»

Ο άλλοτε «αγαπημένος» συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες

Σκληρή κριτική άσκησε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, το νομοσχέδιο που προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις δημόσιες δαπάνες, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Ο Έλον Μασκ είχε αναλάβει να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους κατόπιν εντολής του Ντόναλντ Τραμπ, όμως πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη αποχώρησε για να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις του.

Ωστόσο, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου άφησε «αιχμές» για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα επιφέρει.

«Απογοητεύτηκα βλέποντας αυτό το νομοσχέδιο των μαζικών δαπανών που, ειλικρινά, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Μασκ για το «μεγάλο και ωραίο» νομοσχέδιο, όπως το αποκαλεί ο Τραμπ, το οποίο συζητιέται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο.

Ο στόχος του είναι να εφαρμοστούν ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, όπως οι κολοσσιαίου ύψος «φοροεπιστροφές Τραμπ» τις οποίες είχε εγκρίνει κατά την πρώτη θητεία του αλλά θα λήξουν στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο αυτό θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, που ήδη φτάνει τα 36,2 τρισεκ. δολάρια, κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Πιστεύω ότι ένας νόμος μπορεί να είναι μεγάλος ή μπορεί να είναι ωραίος. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι και τα δύο» είπε ο Μασκ στη συνέντευξη στο CBS News, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της την Κυριακή.

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Washington Post, ο ιδιοκτήτης της Tesla μίλησε για το πέρασμά του από την Ουάσινγκτον και την αποστολή του στην υπηρεσία DOGE, στην οποία ο Τραμπ είχε αναθέσει να περικόψει τις κρατικές δαπάνες.

«Η ομοσπονδιακή γραφειοκρατία είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζα. Ήξερα ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως πραγματικά δίνεις μάχη για να προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση στην Ουάσινγκτον», υποστήριξε.

Ο επιχειρηματίας, που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, βρέθηκε σε πρώτο πλάνο κατά τις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του Τραμπ. Στα τέλη Απριλίου όμως ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για να επικεντρωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις του, ιδίως στην Tesla.

Λίγες ημέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι η DOGE δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, παρά την απόλυση χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και τη διάλυση ή τη μείωση του μεγέθους πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Στην Washington Post, ο Μασκ είπε ότι θα συνεχίσει το έργο του στην DOGE αλλά θα επικεντρωθεί πλέον στη βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων του ομοσπονδιακού κράτους και όχι στη μείωση του προσωπικού του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς ζητά αλλαγές στη νέα πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα – «Είναι πιο προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ»
Η Χαμάς αισθάνεται εξαπατημένη από την Κυβέρνηση Τραμπ, πιστεύοντας ότι την «κορόιδεψαν» με μία φιλοϊσραηλινή πρόταση που δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου
Μαχητές της Χαμάς στην Γάζα
Η Αίγυπτος ξεκαθαρίζει πως η δικαστική απόφαση δεν αλλάζει αλλά εδραιώνει το καθεστώς της Μονής Σινά
Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που νομιμοποιείται το καθεστώς του μοναστηριού και διατηρείται το ιερό καθεστώς του
Μονή Σινά 4