Κόσμος

Ο Μπάιντεν θέλει να βγάλει στη «φόρα» την έκθεση για τον κορονοϊό – Οι δύο θεωρίες για την προέλευσή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της Covid-19.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Η Ουάσινγκτον ζητά από τον ΠΟΥ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του κορονοϊού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράλληλα προέτρεψαν σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά την καταγγελία για μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχωρεί και η επικεφαλής του BBC News, Ντέμπορα Τέρνες, εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη πολιτικής ουδετερότητας και παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής της BBC, Τιμ Ντέιβι